13:02 30.05.2019

Узгоджена з Мей угода щодо Brexit не може бути змінена

3 хв читати
Узгоджена з Мей угода щодо Brexit не може бути змінена

Координатор ЄС на переговорах щодо Brexit Мішель Барньє назвав ситуацію навколо виходу Великої Британії з Євросоюзу застережливим уроком для інших держав, у яких існують такі ідеї.

"Для Британії, можливо, надто пізно, але для інших країн із такими самими проблемами, зокрема для моєї (Франції - ІФ), ще не запізно", - заявив Барньє в інтерв'ю журналу The New York Review of Books.

"Розглядаючи питання Brexit, ми можемо виявити типово британські причини: надію на повернення Британії, що має владу, ностальгію за минулим. У політиці ностальгія марна. У моїй країні деякі політики теж усе ще вважають за краще жити минулим", - зазначив Барньє.

Він зазанчив, що якщо Британія має намір вийти з ЄС до угоди, то угода, затверджена в листопаді минулого року в Брюсселі прем'єром Терезою Мей і лідерами 27 держав, - єдиний варіант у цьому випадку.

Ця заява пролунала на тлі того, що деякі претенденти на посаду прем'єра Великої Британії обіцяють докорінно переглянути проект угоди з Брюсселем.

"Якщо буде обрано вихід без угоди - добре. Якщо вибір полягає в тому, щоб залишитися в ЄС - теж добре. Але якщо вибір за тим, щоб залишити ЄС в упорядкований спосіб, то цей договір - це єдиний варіант", - заявив парламентар ЄС.

Він додав, що цю угоду британцям уже не вдасться змінити, а обговорення ситуації з ірландським кордоном буде можливим тільки після затвердження угоди про вихід Британії з ЄС.

"Ми сказали, що після того, як угоду про вихід Британії буде прийнято, ми можемо негайно розпочати роботу над довгостроковим вирішенням питання з ірландським кордоном. Наприклад, це може бути те, що ми називаємо альтернативними механізмами: технології, дрони, непомітний контроль. На сьогодні жоден із цих засобів не функціонує", - заявив Барньє.

Він пояснив, що впровадити технології та необхідну інфраструктуру миттєво не вийде.

"Це неможливо зробити негайно. Технології мають повністю функціонувати. Я був міністром сільського господарства Франції. Як ви плануєте контролювати одну корову або вантажівку зі свининою? Для цього необхідні технології. Потрібна технічна інфраструктура. А для цього потрібен час", - переконаний Барньє.

Крім того, наголосив представник ЄС, вимоги британських консерваторів суперечливі. "Ви не можете залишити ЄС, єдиний ринок, митний союз і просити прибрати контроль і перевірки одночасно. На всіх зовнішніх кордонах ЄС мають здійснюватися три типи контролю: для захисту споживачів і бюджету ЄС, для захисту бізнесу та для боротьби з контрафактною продукцією", - сказав Барньє.

Велика Британія раніше домоглася, щоб Brexit було перенесено на 31 жовтня 2019 року. За цей час країна має ратифікувати угоду про вихід з ЄС, в іншому разі вона вийде з Євросоюзу без домовленостей із Брюсселем.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА