14:36 27.11.2020

У ВР готують три законопроекти щодо врегулювання конституційної кризи - Монастирський

2 хв читати
У ВР готують три законопроекти щодо врегулювання конституційної кризи - Монастирський

Робоча група Верховної Ради з урегулювання конституційної кризи планує підготувати до реєстрації три законопроекти, а головні напрацювання надасть до 1 грудня.

"Робоча група має надати конкретний результат до 1 грудня, тобто до вівторка. Я думаю, що у вівторок або в понеділок після погоджувальної ради зможемо поінформувати про більше кінцевих результатів діяльності робочої групи", - сказав керівник робочої групи з питань законодавчого забезпечення ефективної діяльності у сфері запобігання корупції та вдосконалення законодавчого регулювання окремих аспектів роботи Конституційного суду, глава Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський (фракція партії "Слуга народу") на брифінгу в п'ятницю в Києві.

Він зазначив, що робоча група здійснювала роботу за трьома напрямами: відновлення відповідальності за недостовірне декларування або не декларування, відновлення повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) з контролю і перевірки декларацій, а також удосконалення процедури діяльності Конституційного суду.

Водночас, відповідаючи на запитання кореспондента агентства "Інтерфакс-Україна", Монастирський уточнив, що у ВР планують зареєструвати три законопроекти стосовно кожного блоку, які розглядала робоча група.

"Це будуть три законопроекти. Перший стосується відновлення відповідальності за брехню в декларації, другий - про відновлення повноважень НАЗК щодо декларування, і третій, якщо ми домовимося, - про Конституційний суд", - уточнив парламентарій.

Як повідомлялося, 27 жовтня 2020 року КС визнав неконституційною кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. У своєму рішенні суд резюмує, що законодавець "не дотримувався принципів справедливості і пропорційності як елементів принципу верховенства права", а, отже, ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації) КК України суперечить ч. 1 ст. 8 Основного закону України.

З огляду на це президент України Володимир Зеленський увечері 29 жовтня ініціював термінове засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО). За підсумками засідання РНБО невідкладно було скликано засідання Кабінету Міністрів України в Офісі президента. Уряд на своєму позачерговому засіданні на виконання рішення РНБО ухвалив розпорядження, яким зобов'язав НАЗК невідкладно відновити доступ громадян до реєстру декларацій чиновників і забезпечити механізм їх спецперевірки. 30 листопада НАЗК відновило роботу Єдиного державного реєстру електронних декларацій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА