19:44 11.11.2021

НАЗК про держфінансування партії "Голос": фінансування не може бути відновлено без відповідного рішення суду

2 хв читати
НАЗК про держфінансування партії "Голос": фінансування не може бути відновлено без відповідного рішення суду

Державне фінансування партії "Голос" не може бути відновлено до відповідного рішення Верховного Суду, заявили в Національному агентстві з питань запобігання корупції (НАЗК).

Як зазначається у повідомленні НАЗК у Telegram-каналі, агентство звернулося до Верховного Суду з касаційною скаргою на рішення Окружного адміністративного суду м. Києва про відновлення фінансування партії "Голос", проте суд досі не ухвалив рішення.

"Термін розгляду касаційної скарги сплив ще 4 жовтня, однак ВС не ухвалив остаточне рішення в справі до сьогодні. Водночас ВС лише вчора - 10 листопада - відмовив НАЗК у задоволенні клопотання від 29 вересня 2021 року про ризики, пов’язані з перерахуванням коштів політичній партії. За відсутності інформації про результати розгляду зазначеного клопотання перерахування державного фінансування могло бути кваліфіковане як розтрата бюджетних коштів (у разі задоволення клопотання)", - наголошують у НАЗК.

В агентстві уточнили, що після виявлення порушень у звітах було призупинено фінансування трьох парламентських партій - "Слуга народу", "Батьківщина" та "Голос". Партії "Батьківщина" та "Слуга народу" подали до НАЗК виправлені звіти, на підставі яких їхнє фінансування було відновлено.

"Партія "Голос" єдина відмовилася подавати виправлений звіт, як цього вимагає закон", - наголосили в агентстві.

Партія "Голос" звернулася з позовом до Окружного адміністративного суду м. Києва (ОАСК), який ухвалив відновити фінансування. Рішення було підтверджено апеляційним судом. Керуючись цим рішенням, НАЗК перерахувало партії відповідне державне фінансування.

Водночас НАЗК звернулося з касаційною скаргою до Верховного Суду для остаточного врегулювання ситуації, а також 29 вересня 2021 року подало клопотання про припинення дії рішення апеляційного суду.

"У клопотанні Агентство зазначило ризики, пов’язані з перерахуванням коштів політичній партії до остаточного рішення ВС. Зокрема про те, що закон прямо не передбачає механізму повернення цих коштів до державного бюджету у випадку ухвалення рішення на користь НАЗК", - зазначається в повідомленні.

Судове засідання щодо касаційної скарги НАЗК має відбутися у Верховному Суді 23 листопада о 12:00. Саме на цьому засіданні має бути ухвалено рішення про державне фінансування партії "Голос".

Як повідомлялося, НАЗК у 2020 році призупинило до усунення порушень фінансування низки парламентських політичних партій у зв'язку із зазначенням недостовірних відомостей у звітах.

Зокрема, НАЗК встановило, що партія "Голос" оформила низку договорів із фізичними особами-підприємцями на суму приблизно 1,1 млн грн за послугами, виконання яких документально належним чином не підтверджено. Серед таких послуг - медійний моніторинг, пошук інформації, соціологічні дослідження.

11 листопада 2021 року партія "Голос" заявила, що НАЗК призупинило фінансування незаконно та ігнорує рішення судів.

"Голос" розцінює дії НАЗК, спрямовані на призупинення державного фінансування політсили, як політичний тиск на опозицію", - наголосили в партії.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА