12:58 09.04.2024

Німеччина продовжить допомагати Україні відновлювати експорт агропродукції на міжнародні ринки - міністр

2 хв читати
Німеччина продовжить допомагати Україні відновлювати експорт агропродукції на міжнародні ринки - міністр

Німеччина підтримує компроміс, досягнутий під час діалогу між послами Європейської Ради щодо продовження автономних торговельних заходів із допуску української агропродукції на європейський ринок, і продовжить допомагати Україні налагоджувати експорт на світові ринки, зокрема до країн глобального Півдня, заявив міністр сільського господарства ФРН Джем Оздемір перед засіданням Ради ЄС з питань сільського господарства та рибальства (Agrifish) у Брюсселі у вівторок.

"Я дуже підтримую компроміс, який отримав у Німеччині масову підтримку. У наших інтересах було забезпечення продовження експорту Україною сільгосппродукції, насамперед у пункт призначення - Глобальний Південь, де терміново потрібні продукти", - сказав він, додавши, що Німеччина виступала за виключення пшениці зі списку чутливих продуктів.

Оздемір висловив думку, що досягнутий компроміс є "розумним", оскільки одночасно представляє інтереси сільського господарства Євросоюзу та об'єднує інтереси України.

Як повідомлялося, Європейський парламент і Європейська Рада в понеділок досягли попередньої угоди щодо продовження до 5 червня 2025 року для України лібералізації торговельного режиму, передбачивши захисні заходи для фермерів ЄС.

"Ці односторонні заходи з лібералізації торгівлі допоможуть стабілізувати українську економіку і сприятимуть поступовій інтеграції країни у внутрішній ринок ЄС", - ідеться в повідомленні Союзу.

Відповідно до домовленостей, у разі значного збою на ринку ЄС або ринках однієї чи кількох країн ЄС через український імпорт, наприклад пшениці, гарантується, що Комісія може вжити швидких кроків і запровадити будь-які заходи, які вона визнає необхідними.

У рамках посилених заходів, спрямованих на захист інтересів місцевих фермерів, ЄС може задіяти аварійне гальмо для особливо чутливих сільгосппродуктів, а саме птиці, яєць, цукру, вівса, крупи, кукурудзи та меду. Учасники переговорів погодилися продовжити базовий період, який використовується як основа для застосування цього автоматичного захисту. Однак у разі, якщо імпорт цих продуктів перевищить середній обсяг імпорту, зареєстрований у другій половині 2021 року, а також упродовж усього 2022 і 2023 років, тарифи будуть переглянуті. Крім того, Європейська Комісія зобов'язалася посилити моніторинг імпорту зерна, зокрема пшениці.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА