13:06 31.10.2023

Понад половина опитаних українців читали Конституцію - Центр Разумкова

2 хв читати
Понад половина опитаних українців читали Конституцію - Центр Разумкова

Понад половина українців (51,3%) читали Конституцію України. Про це свідчать дані опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова з 21 до 27 вересня 2023 року та презентовані на пресконференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

Так, усі розділи Основного закону держави читали 12,6% громадян. Іще 38,7% респондентів повідомили, що читали окремі розділи Конституції. Водночас читали про неї в ЗМІ 12,9% українців. При цьому, згідно з даними соцопитування, не читали Конституції України 32,1% громадян, а ще 3,7% відповіли "важко сказати".

"У 2023 р. порівняно з 2019 р. менше стало тих громадян, які не читали Конституцію України (або навіть не читали про її зміст у ЗМІ) (з 43% до 32%), переважно за рахунок збільшеної частини тих, хто відповідає, що читав окремі розділи Конституції (з 32% до 39%). Статистично значуще не змінилася частка тих, хто читав Конституцію повністю (відповідно 11% і 13%), і мало змінилася частка тих, хто читав про Конституцію в ЗМІ (відповідно 10,5% і 13%)", - наголошується в дослідженні.

Соцслужба Центру Разумкова проводила це опитування з 21 до 27 вересня 2023 року в рамках Програми сприяння громадській активності "Долучайся!", що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст опитування є виключною відповідальністю Pact.

Опитування методом face-to-face проводили у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях - тільки на тих територіях, які контролює уряд України і на яких не ведуться бойові дії).

Опитування проводили за стратифікованою багатоступеневою вибіркою із застосуванням випадкового відбору на перших етапах формування вибірки та квотного методу відбору респондентів на завершальному етапі (коли здійснювали відбір респондентів за статево-віковими квотами). Структура вибіркової сукупності відтворює демографічну структуру дорослого населення територій, на яких проводили опитування, станом на початок 2022 року (за віком, статтю, типом поселення).

Опитано 2016 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Водночас додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА