20:44 18.07.2020

Пожежу в готичному соборі XV століття в Нанті загасили

2 хв читати
Пожежу в готичному соборі XV століття в Нанті загасили

Пожежні впоралися з вогнем в соборі Святих Петра і Павла в Нанті, проте повністю знищений великий орган і порушена міцність будівлі, згоріла значна частина внутрішнього оздоблення храму XV століття, передає в суботу телеканал BFMTV.

У Нант через пожежу прибув прем'єр-міністр Франції Жан Кастекс у супроводі міністра культури Розлін Башло і глави МВС Жеральда Дарманена.

Прем'єр віддав честь "самовідданості та професіоналізму" пожежних, які працювали з "чудовою ефективністю". Він також висловив солідарність нації жителям Нанта і місцевій католицькій спільноті. Кастекс висловився за якнайшвидше відновлення собору і пообіцяв, що держава візьме в цьому участь.

Сильна пожежа виникла в суботу вранці в готичному соборі XV століття Святих Петра і Павла в Нанті. У боротьбі з ним брали участь близько сотні пожежників.

Свою підтримку вогнеборцям висловив президент Франції Емманюель Макрон, який перебував у суботу в Брюсселі на саміті ЄС. "Підтримую наших пожежників, які йдуть на всі ризики, щоб врятувати цю готичну перлину міста (бретонських - ІФ) герцогів", - написав він у Твіттері.

Прокуратура Нанта почала розслідування за підозрою в навмисному підпалі собору Святих Петра і Павла.

Причиною для цього послужило те, що було виявлено три осередки загоряння - один виник на рівні повністю знищеного головного органу, два інших - з боку нефа. "На даній стадії розслідування розпочате в зв'язку з умисним підпалом. Але робити висновки поки рано, оскільки ще належить зробити багато слідчих дій, які зможуть принести нові факти", - заявив телеканалу BFMTV прокурор Нанта П'єр Сеннес.

Разом із тим пізніше він повідомив ЗМІ, що не виявлено слідів злому ззовні.

Собор Святих Петра і Павла - кафедральний собор Нантської єпархії, найбільша готична церква історичної Бретані і одна з найбільших у Франції, всього на 6 м нижче собору Паризької Богоматері, а за висотою нефа під склепіннями перевершує його. Собор будувався 457 років - з 1434 до 1891 року. Це вже четверта церква на цьому місці; йому передували ранньохристиянська римська каплиця в Намнетумі (III століття), собор VI століття і собор в романському стилі XI століття.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чи потрібна мілітаризація українського суспільства: ставлення громадян

Оцінка громадської думки щодо діяльності українських органів влади, ефективності управління та напрямків розвитку країни

Ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

Презентація Другого всеукраїнського рейтингу мистецьких закладів вищої освіти

Динаміка зовнішньої і внутрішньої політичної ситуації довкола війни

Український Червоний Хрест заявляє про свою рішучість у боротьбі з корупцією та іншими порушеннями корпоративних норм

Брифінг голови Київської міської організації Українського Червоного Хреста Тетяни Гоєнко щодо підозр у неправомірній діяльності колишньої керівниці районної організації Українського Червоного Хреста в Києві

У Київраді планують заблокувати захист зелених зон

Кадрові та структурні зміни в українській владі. Що за ними?

Прес-конференція засновників Громадської спілки "Маніфест 42" на тему "Тилові силовики проти бізнесу: корупційний тиск продовжується"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА