15:38 17.04.2020

Автор АЛЬОНА ЛЕБЕДЄВА

Податкові пільги на квітень для підприємств могли б підтримати бізнес та зберегти податкові відрахування вже в короткостроковій перспективі

4 хв читати
Податкові пільги на квітень для підприємств могли б підтримати бізнес та зберегти податкові відрахування вже в короткостроковій перспективі

Альона Лебедєва, засновниця Aurum Group

Податкові пільги на квітень для підприємств могли б підтримати бізнес та зберегти податкові відрахування вже в короткостроковій перспективі

Вже сьогодні можна говорити про те, що в новій коронакризі слід очікувати дві основні хвилі.

Перша, пов'язана з внутрішнім споживанням, вже почалася. За різними оцінками, не менше 80% всіх бізнесів країни відчули зниження попиту на свої товари або послуги, при чому падіння доходів склало від 10-15% у ряді компаній великого бізнесу, до 100% – у цілих галузей, переважно сфери послуг. Все це призвело до істотного зниження доходів населення, повної або часткової втрати зарплати у мільйонів українців. Пік негативних наслідків цього етапу можна очікувати вже в травні-червні, коли почне сильніше знижуватися споживання тих, хто в березні-квітні втратив роботу або частину доходів. У разі пом'якшення карантинних заходів у найближчі місяць-два, можна сподіватися, що з осені ситуація почне поступово відновлюватися.

Але на той час, дуже ймовірно, Україну чекає друга хвиля – падіння зовнішнього попиту, що буде сформовано уповільненням великих економік світу, для яких Україна є постачальником переважно сировинної продукції, адже експортоорієнтовані галузі країни формують основну частину ВВП. Цей період може затягнутися на кілька років, в залежності від того, скільки буде потрібно для подолання питань пов'язаних зі створенням вакцини або ліків від коронавируса і повного зняття карантинних заходів, в тому числі в міжнародному сполученні. Я згодна з оцінкою багатьох експертів, про те, що вихід з поточної кризи буде з великою ймовірністю U-образний, тобто відновлення настане після тривалого періоду низького або нульового зростання, що пов'язано зі специфікою подолання пандемії.

Як в ситуації, що склалася, діяти бізнесу?

Хрестоматійне правило для бізнесу в періоди турбулентності і невизначеності – провести глибокі реформи і оптимізацію для позбавлення від баласту, для того щоб мати можливість пережити складні часи і почати рости з відновленням попиту. Cost cutting також включає в себе відмову або відкладання будь-яких некритичних проектів по капітальним інвестиціям, мінімізації боргового навантаження, і так далі. У поточній ситуації компанії Аурум Груп не стали винятком, в залежності від галузі доходи компаній знизилися, в порівнянні з лютим, на 20% – 100%, що автоматично вимагало оперативної розробки і впровадження антикризових програм, перегляду бюджетів, мінімізації видаткової складової.

Що може зробити держава для ефективної підтримки бізнесу в даній ситуації?

Ми бачимо багато позитивних прикладів західних країн, які впроваджують багатомільярдні програми з підтримки малого та середнього бізнесу: кредити «за півгодини», пряму грошову підтримку бізнесів і громадян і т.д., але наш уряд прямо дає зрозуміти, що коштів для цього в Україні на сьогодні немає. Навіть досить позитивно сприйняту бізнесом пільгу на звільнення від сплати податків на землю і нерухомість в березні не змогли продовжити на квітень через формування серйозних дефіцитів у місцевих бюджетах. Але тут хочеться провести паралель з масовим звільненням від сплати оренди приміщень підприємцями – адже справедливо, якщо орендаря кафе чи магазину доцільно на період карантину звільнити від оренди на 80% – 100% його доходів? Після кризи він відразу відновить свою роботу, орендодавець навіть не втратить час на пошуки нового контрагента. А якщо зараз орендар просто піде? І взагалі, яка об'єктивна ринкова ставка оренди приміщення в закритому торговому центрі? Думаю, – нуль.

 

Так чому вартість оренди державної землі під зупиненим (або майже зупиненим) підприємством в квітні 2020 роки не нуль?

Щоб не бути голослівною, ось лише пару цифр одного з заводів нашої групи, який працює в секторі важкого машинобудування. З 1 січня поточного року в регіоні розміщення заводу вдвічі зросла ставка податку на землю. Тільки за квітень, наприклад, сума податку на землю і на нерухомість складе 724 000 грн. При цьому спад промислового виробництва в сукупності зі зниженням ділової активності під час карантину привели до того, що підприємство не працює навіть на 20% своєї потужності зараз. На жаль, в такому становищі опинився не один наш завод, думаю, багато промисловців відчувають ті ж проблеми. Тимчасові податкові пільги держави могли б дійсно підтримати бізнес, робочі місця і сприяли б збереженню вітчизняних підприємств і, звичайно, податкових відрахувань вже в короткостроковій перспективі.

І останнє: можливо, не зовсім популярна позиція, але зміцнення гривні перед настанням кризи не посилило, а навпаки, послабило економічний потенціал країни. Плавна девальвація національної валюти могла б стримувати імпорт і захищати внутрішнє виробництво, це дозволило б підтримувати і розширювати експорт продукції як класичних для України галузей, так і сприяла б розвитку нових напрямків. Крім того, плавна девальвація полегшила б обслуговування номінованого в гривні боргу по ОВДП. Можливо, це одна зі стратегій, яку доцільно розглянути уряду.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

МИКОЛА ФІЛОНОВ

За кулісами російського дискурсу: Як "виграла-програла" ФСБ від подій в "Крокусі"

АНДРІЙ ЄРМАК

А.Єрмак про гарантії безпеки для України: "Від скепсису до підписання 8-ї угоди"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА