12:00 29.04.2020

Автор ОЛЕКСАНДР ЛОПАТІН

Підтримка вітчизняного виробника як крок до подолання кризи

4 хв читати
Підтримка вітчизняного виробника як крок до подолання кризи

Олександр Лопатін, інвестор, засновник американо-української компанії ITW Systems

23 квітня Міністерство праці США опублікувало інформацію про те, що з середини березня 26 млн американців звернулися за отриманням допомоги по безробіттю. Закриття бізнесів, втрата роботи і доходів населення в зв'язку з карантином і відповідними обмеженнями - після подолання самої епідемії, це друга за значимістю проблема в багатьох країнах. І зараз вкрай важливо на державному рівні мати механізм подолання її наслідків.

За даними Торгово-промислової палати України, рівень безробіття в країні - 13,7-15,4% - від 2,5 до 2,8 мільйона осіб. Малий і середній бізнес змушений зупиняти роботу або хоча б брати «паузу». Ряд компаній, які продовжують виплачувати зарплату в повній мірі і утримувати всіх співробітників, змушені скорочувати інші статті витрат або зазнавати збитків.

Складно спрогнозувати як буде розвиватися ситуація надалі, але вже зараз можна і потрібно створювати план виходу з кризи.

На даний момент антикризові заходи більшості держав, як розмір і розподіл антикризового бюджету, зводяться до трьох основних категорій завдань:

• підтримка системи охорони здоров'я;

• підтримка громадян, особливо малозабезпечених і тих, хто позбувся роботи;

• підтримка бізнесу.

Звичайно, на реалізацію цих завдань виділяються абсолютно різні суми (наприклад, від 0.06% ВВП в Угорщині, до 4.5% ВВП в Німеччині, і до 10% ВВП в США). Але тут питання не стільки в кількості грошей, скільки в механізмі і цілі - влада повинна бути дійсно зацікавлена ​​в допомозі громадянам і бізнесу, діяти швидко, злагоджено та ефективно.

Є ряд країн, таких, як Молдова, Румунія, Грузія, Словаччина  та ін. з ВВП не більшим, а то і меншим, ніж ВВП України, але при цьому вони провадили ряд антикризових заходів з вельми позитивними результатами. Існує ряд підходів, які українська влада могла б також взяти на озброєння, так як ці заходи не несуть фінансового навантаження на бюджет країни, але є досить ефективними.

Одним з інструментів такої реальної підтримки може бути створення певних привілеїв для вітчизняних виробників. Як показує світова практика, такі програми вже реалізовуються низкою країн і доводять свою ефективність. Адже, долаючи епідемію, підключаючи всі можливості для порятунку своїх компаній і допомоги населенню, зберігаючи робочі місця в кризовий період, українські виробники мають право розраховувати на певні преференції. Від держави це не вимагає ніяких фінансових вкладень, а бізнесу дозволить відновитися і продовжити роботу після подолання епідемії.

Наприклад, якщо взяти США, хорошим прикладом підтримки вітчизняного бізнесу є американська програма енергоефективності. Суть в тому, що з одного боку, держава надає фінансову підтримку організаціям ( "зелені" тарифи, доступні кредити), які впроваджують енергоефективні рішення, а з іншого - умовою отримання державної підтримки є покупка продукції американського виробництва (Made in America). Така модель працює і підтримується платниками податків, так як сприяє підтримці і розвитку місцевого бізнесу, створенню робочих місць.

Кілька років тому мене приємно здивував приклад Бахрейну і їх досвід підтримки вітчизняного бізнесу. Під час моєї бізнес-зустрічі з їх міністром енергетики, він розповів про привілеї для місцевих виробників: за участі навіть в державних тендерах, якщо пропозиція місцевого виробника не перевищує вартості інших пропозицій на аналогічний товар більш ніж на 15%, то перевага віддається місцевому виробнику. Логіка очевидна: місцеве виробництво - це податкові надходження, робочі місця, зарплати, які через споживчі витрати, дають додаткові вливання в економіку і доходи держави.

Так само ефективним заходом підтримки і розвитку бізнесу є податок на виведений капітал, як альтернатива податку на прибуток. Якщо бізнес не виводить кошти з бізнесу, а реінвестує їх в розширення і розвиток, то ці кошти неправильно розглядати, як отриманий прибуток і оподатковувати. Розширення виробництва - значить нові робочі місця, закупівля обладнання і матеріалів, збільшення оборотів та ін. Це, в свою чергу, принесе надходження в бюджет держави за допомогою інших податків, таких, як ПДВ.

Безумовно, пандемія COVID-19 - це трагедія, яка торкнулася практично всього світу. Такого ніхто не чекав і, як результат, до такого ніхто не був достатньо підготовлений. Тому, наслідки COVID-19 для населення і економіки у величезній мірі залежать від своєчасності дій держави, системності підходів та стратегічних рішень.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

МИКОЛА ФІЛОНОВ

За кулісами російського дискурсу: Як "виграла-програла" ФСБ від подій в "Крокусі"

АНДРІЙ ЄРМАК

А.Єрмак про гарантії безпеки для України: "Від скепсису до підписання 8-ї угоди"

ДМИТРО КЛІМЕНКОВ

Півроку в Міноборони: перші підсумки реформи закупівель для ЗСУ

ОЛЕКСАНДР МАТУСЕВИЧ

Відновлення лісів: потрібен компроміс

ВІТАЛІЙ КОВАЛЬ

Понад 11 млрд грн для бюджету та зростання активності бізнесу. Що ще демонструє останнє приватизаційне п'ятиріччя?

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА