11:13 07.05.2020

Автор МИКОЛА ЩУРІКОВ

Команда Зеленського - рік при владі, а що ж з хімічною промисловістю?

3 хв читати
Команда Зеленського - рік при владі, а що ж з хімічною промисловістю?

Микола Щуріков, 1-й заступник голови Одеського припортового заводу

Спробую об'єктивно та по суті. Які позитивні аспекти сьогодні має хімпром?

  1. Одеський припортовий завод успішно працює, незважаючи на нескінченні судові спори з боку кредиторів.
  2. Відновлення виробництва у 2019-му році – це безумовна заслуга команди Зеленського, а точніше особисто Андрія Богдана. Це було життєво необхідно, адже завод, що не працює, безповоротно втрачав кваліфікований персонал, на підготовку якого знадобилися б роки.
  3. За 250 днів роботи у межах договору з компанією «Агро Газ Трейдінг» на ОПЗ було перероблено 445,4 млн кубометрів газу, що дозволило виготовити 550 тис. тонн карбаміду та 50 тис. тонн аміаку.
  4. Сєверодонецький «Азот» працює. У І кварталі 2020 року компанія збільшила виробництво азотних добрив на 729%, випуск аміачної селітри збільшився у 6,3 раза, карбамідно-аміачної суміші - у 2,1 раза, водного розчину аміаку - у 5,8 раза. Виробництво карбаміду склало 32,03 тис. тонн. Це не може не тішити.
  5. Весь український хімпром у першому кварталі цього року виготовив на 170 тисяч тонн більше мінеральних добрив, ніж за такий самий період у 2019 році. І в квітні від українських підприємств чекають збільшення виробництва. Поки виробництво йде у нормальному, штатному режимі. З одним застереженням: ціни на продукцію – мінімальні.
  6. Дано старт до відкриття ринку землі, що, за прогнозами, у найближчі п'ять років сприятиме збільшенню у 1,5-2 рази споживання мінеральних добрив (порівняно із сьогоднішнім днем). Це – однозначно шанс для розвитку хімічної промисловості.

Але є проблеми, які потребують системного вирішення.

Неконтрольований імпорт: ріст імпорту мінеральних добрив, зокрема і з РФ, залишається головною проблемою українського хімпрому. Низка вітчизняних компаній імпортують російські добрива в Україну через інші країни, аби уникнути сплати митних платежів. І це до того, що галузь і так залежить від імпортної сировини та цін на неї. Сьогодні зовсім не лишається місця для добрив українського виробництва – частка імпорту щодо деяких видів перевищила 70%. Але влада вперто не бачить масштабів проблеми. Крім обговорень цього питання в уряді, нічого немає. Ми чуємо лише декларації про важливість хімічної галузі для України, що забезпечує 8-9% ВВП. Реальних дій і кроків – поки немає.

Великі очікування й сильне розчарування: приватизацію підприємств хімічної промисловості, зокрема ОПЗ, знову відкладено в довгий ящик. Формальна причина – пандемія COVID-19. Але насправді Фонд держмайна не робить нічого для підготовки процесу. Але ж процес неможливий без реструктуризації боргів.

Крім цього, старі та незаконні схеми чиновників, які розставляють за хабарі або за принципом свій-чужий профнепридатних, але довірених людей на промислові підприємства, процвітають. Прикладів багато, але один з них – «термінова» зміна керівництва на ОПЗ напередодні конкурсу з відбору нового контрагента для роботи з заводом. А потім подальша відміна конкурсу та розробка його нових умов під «свою» компанію.

Так, жодних передвиборчих обіцянок Зеленський та його команда хімпрому не давали. Тому загалом незрозуміло, чого очікувати і коли у представників влади черга дійде до вітчизняної хімічної промисловості.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Зупинка транзиту російського газу через Україну: агресор втратить мільярди

ІГОР ЖДАНОВ

Як з брудною водою ледь не вилили дитину Або як зберегти вітчизняне виробництво засобів тактичної медицини

ВІТАЛІЙ ГЕРСАК

Коли добра воля держави дійде до добровольців?

РУСЛАН ГОРБЕНКО

Війна триває 10 років. Ми не маємо права про це забувати

СЕРГІЙ ТАРУТА

"Санкційний Рамштайн": як зупинити ракетний терор росіян?

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Три запитання колишній очільниці Платінум банку

ВАДИМ ЧЕРНИШ

Сталий розвиток України: вибір між "пушкою" і "маслом"

СЕРГІЙ МАГЕРА

Екоцид світового масштабу: чи відповість Кремль за злочини проти довкілля

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Гойдалки? Та це нормально, навіть закономірно для криптовалют

МИКОЛА ОРЕХОВСЬКИЙ

Закон про декриміналізацію виробництва зброї: шлях до захисту та розвитку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА