16:29 15.05.2020

Автор РОМАН ЛОЗИНСЬКИЙ

Тестування влади на коронавірус: успішно склали лише регіони

4 хв читати
Тестування влади на коронавірус: успішно склали лише регіони

Роман Лозинський, народний депутат фракції “Голосу” 

Будь-яка криза показує, наскільки ми сильні. Криза показала не тільки справжню вартість уряду, який “добігає” за людьми. Люди вийшли на вулиці – карантин пом’якшили. Бізнес вийшов на протести – його випустили працювати. 

Це не та влада, на яку ми заслуговуємо, влада повинна аналізувати і думати наперед. Вести за собою. Але в мене є і добрі новини. Така влада існує. В Україні. В регіонах. Погляньте самі. 

Битва з вірусом. За чий рахунок?

Днями Мінфін видав зведені дані витрат за березень-квітень на запобігання поширенню коронавірусу. Витрачено понад 1,8 млрд грн.

З них 3/4 – це кошти місцевих бюджетів.

Тобто, спершу влада змінює бюджет, через що місцеві бюджети не дорахуються 9,65 млрд. “Під ніж” пішли, зокрема, ДФРР (Державний фонд регіонального розвитку) та субвенції на підтримку розвитку ОТГ. А одразу після цього кладе на громади найбільший тягар витрат на боротьбу з COVID-19.

Так, наприклад, на закупівлю медикаментів з початку карантину вже потратили 640 мільйонів грн. З них 76% - кошти місцевих бюджетів (495 проти 145 млн грн). В ситуації із закупівлею масок, антисептиків та експрес-тестів справедливості більше - там вийшов паритет: пів мільярда гривень місцеві бюджети розділили практично порівну з державним.

Очевидно, ці цифри зовсім не включають сотні тисяч масок, захисних екранів і халатів та ріки антисептику від волонтерів. Вони сьогодні, як і в 2014му, стали робити те, чого не може дати держава. Але про це згодом.

Ми всі вболіваємо за багаті громади. І в ідеальній картинці України вони мають бути спроможними впоратися з різними потрясіннями. Але ситуація з карантином інакша. Вона показала, що в умовах кризи центральна влада вмиває руки і пасує проблему на низи - там розберуться.

Тож як громади дають раду? Приклади справді надихають.

Історія перша: Роби, а не говори

В перший день запровадження карантину в уряді заявили, що впродовж тижня вирішать всі проблеми виробників антисептичних засобів і проблем із наявністю дезінфекторів не буде. Та не було самих антисептиків, а ціни на них злетіли в рази. В соцмережах навіть жартували, що заощадження краще зберігати в літрах антисептика, аніж в гривні, яка в березні активно знецінювалася.

Хто зміг краще справитися з викликом? Регіони. У Котиківці, що на Франківщині, голова сільради Іван Вережак не шукав дорогий антисептик, а виготовляв… прямо в приміщенні сільради. Спирт, перекис водню та гліцерин знайшли в селі, порадилися з медиками в яких пропорціях правильно змішати складники та отримали більше 20 літрів антисептика. І зекономили десятки тисяч гривень. Згадайте скільки коштували антисептичні засоби в березні.

Історія друга: Купуй, коли треба

Півтора місяці тягнулася епопея з централізованими державними закупівлями для боротьби з коронавірусом. Спершу їх блокував попередній очільник МОЗ Ілля Ємець, бо хотів посадити на потоки свою людину. Справу Ємця продовжив нинішній міністр охорони здоров’я Максим Степанов, коли заблокував купівлю захисних костюмів в українського виробника, аби за ті ж гроші придбати китайські. Вдвічі дорожчі і значно меншу партію. Через це медики недоотримали 50 тисяч костюмів, а українські виробники - замовлення на десятки мільйонів гривень.

У Волинській області голови трьох сусідніх громад не ділили гроші і не вирішували, хто отримає більший відкат. Боратинська, Липинська та Підгайцівська об’єднані територіальні громади виділили по 500 тисяч гривень, щоб придбати в Луцьку районну лікарню апарат штучної вентиляції легень, засоби індивідуального захисту та експрес-тести. З моменту виділення грошей до того як медики отримали обладнання минув тиждень. Знаєте чому така оперативність? Бо саме в голів своїх громад мешканці в першу чергу спитають що ті зробили, аби в лікарні мали чим лікувати від коронавірусу.

Історія третя: Захищай найбільш вразливих

Зараз в Україні офіційно більше 11 тисяч хворих на коронавірус. Кожен п’ятий з них – медик. Це свідчить про одне – уряд провалив свою роботу і не зміг захистити тих, хто передовій боротьби із захворюванням. Хоч з Китаю в Україну регулярно прибували літаки із тестами та засобами індивідуального захисту, але куди вони йшли ми не знаємо.

Не знали цього і лікарі. Бо зверталися до знайомих волонтерів з проханням купити маски, халати, зібрати гроші на апарати штучної вентиляції легень. Так, власне, й виникла ініціатива #ДіємоРазом, яку започаткував лідер «Голосу» Святослав Вакарчук, який передав 1 мільйон гривень з особистих заощаджень на потреби лікарень в Львівській та Одеській областях. Львівські підприємці та меценати зібрали гроші, купили тканину і фабрики, які заснував наш депутат Ярослав Рущишин, пошили тисячі захисних костюмів. Їх передали медзакладам у Львові та області.

Це могла б бути історія про те, як місцева влада, активісти та уряд працюють разом. Але пан Шмигаль та компанія виявилися слабкою ланкою в питанні порятунку країни. Вони не хочуть вчитися. Вони хочуть “рулити”. І саме тому успішні очільники ОТГ та міст зараз під загрозою. 

Партія більшості, яка не має команди, чітко зрозуміла хто насправді вміє керувати. І почала готувати для них нові правила виборів - нечесні і несправедливі. Щоб всіх цих людей привести до себе на поклон. І заставити вдягнути футболки якоїсь з партій. Тому ми маємо їх захистити. Це влада, яку захищати не соромно.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВАДИМ ІВЧЕНКО

Від американських складів до українських заводів: новий етап виробництва озброєння в Україні

СЕРГІЙ КОЗИР

Про відновлення країни треба думати вже зараз

ОЛЕГ ВИШНЯКОВ

Чому зупинка транзиту української агропродукції через Польщу безпідставна

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Зупинка транзиту російського газу через Україну: агресор втратить мільярди

ІГОР ЖДАНОВ

Як з брудною водою ледь не вилили дитину Або як зберегти вітчизняне виробництво засобів тактичної медицини

ВІТАЛІЙ ГЕРСАК

Коли добра воля держави дійде до добровольців?

РУСЛАН ГОРБЕНКО

Війна триває 10 років. Ми не маємо права про це забувати

СЕРГІЙ ТАРУТА

"Санкційний Рамштайн": як зупинити ракетний терор росіян?

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Три запитання колишній очільниці Платінум банку

ВАДИМ ЧЕРНИШ

Сталий розвиток України: вибір між "пушкою" і "маслом"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА