11:50 26.05.2020

Автор СВЯТОСЛАВ ХАНЕНКО

Здоров'я - найвдячніший об'єкт інвестування

5 хв читати
Здоров'я - найвдячніший об'єкт інвестування

Святослав Ханенко, засновник першої Клініки Біохакінга в Східній Європі "SQLAB - клініка для здорових"

На потім ми можемо відкласти що завгодно, але тільки не здоров'я. Пауза в реалізації цього проекту - вірний шлях до деградації і хвороб

Чи замислювалися ви про те, як багато цінної інформації про людину можна дізнатися, просто запитавши його: «як ти провів карантин?» Це не те ж саме, що і «як ти провів літню відпустку, зимові або травневі свята». Кожен по-своєму сприйняв період вимушеного глобального затишшя. З розмов, оповідань, постів в соціальних мережах у мене склалося враження, що багато хто поставився до карантину, як додатковим канікул. З'явилося відчуття, Нового року що повторюється, своєрідного chill out, наповненого розслабленням, безтурботністю, алкоголем і переїданням з ранку до вечора з включеним для фону телевізором. «Їжу нам доставляли, а з дому ми виходили переважно за вінішком», - прочитав я в коментарях під постом одного з френдів в Facebook.

Багато що поставлено на паузу, відкладено «на потім». Але яким буде це «потім» при такому підході? Відсутність динаміки, проактивности, відповідальності по відношенню до самого себе і своїх основних ресурсів призводить до дуже неприємних результатів.

Про які ресурси йде мова? Про час і здоров'я - найцінніше, що у нас є. Якою б стресовою не була ситуація, скільки б незапланованого вільного часу не піднесли нам обставини, ми не маємо права втрачати контроль над собою і пускати своє життя на призволяще. Зберігаючи самоконьроль та усвідомленість, людина повинна за будь-яких обставин залишатися лідером по відношенню до себе.

Що я маю на увазі під таким лідерським підходом? Зупинка - прекрасна можливість для перезавантаження та відпочинку. Але не бездумного псевдовідпочинку, наповненого прокрастинацією, алкоголем і переїданням, а усвідомленого відновлення і поповнення енергетичного запасу. Я виділяю три основні складові такого підходу:

  1. Усвідомлення того факту, що здоров'я - це не абстрактна відсутність виражених хвороб в даний період часу, а комплексне благополуччя тіла, розуму, духу, соціальних зв'язків і навколишнього середовища. Відповідно, усвідомлене відновлення передбачає опрацювання кожного з цих компонентів. Здорові звички, правильне харчування, підтримання правильного водного балансу (з розрахунку 40 мл води на 1 кг маси тіла), якісний сон, збалансована фізичне навантаження - це той мінімум, який міг в умовах ізоляції забезпечити благополуччя нашого тіла.

 

Фільтрація інформації в безперервному потоці, позитивний настрій, саморозвиток - те, чим ми можемо підтримувати свій розум. Здорові цінності і віра - запорука благополуччя духу. Якісна комунікація з найближчими людьми, конструктивних діалог з партнерами, контрагентами, однодумцями - благополуччя в контексті соціальних зв'язків.

 

Тільки подумайте: вимушена ізоляція, насправді, дозволила нам якісно відфільтрувати коло спілкування, зробити його більш екологічним, відсіяти токсичні контакти. Навколишнє середовище: було достатньо часу, щоб проаналізувати якість їжі і води, яку ви вживаєте, насолодитися неспішними прогулянками на свіжому повітрі, задумати про ступінь комфорту умов життя, стати більш уважним до питань гігієни (елементарно, вірус привчив нас тримати руки в чистоті).

 

  1. Дотримання принципу безперервності.

 

Я помітив, що багато людей, які в докарантинні часи стали виховувати в собі здорові звички, на час ізоляції їх закинули. На «потім» можна відкласти багато речей: проекти, поїздки, покупки, івенти і ще мільйон речей. Єдине, що не можна відкласти - це своє здоров'я, яке є основою всього, в тому числі - основою життя. Втративши роботу, гроші і навіть час, ви можете продовжувати шлях і надолужити втрачене. Втративши здоров'я, ви не зможете вже нічого.

 

Одного разу прийнявши рішення підтримувати цей ресурс в робочому стані, зміцнюючи основу свого життя і активності, ви не можете просто зупинитися, це шлях не передбачає зупинок. Карантини і інші форс-мажори будуть траплятися, на жаль, наша нова реальність буде сповнене сюрпризів, не завжди приємних. Але це не повинно заважати нам досягати одного разу поставленої мети - бути здоровими людьми, добре себе почувати і приділяти своєму стану першочергову увагу. І головне - бути вільними. Адже свобода - це не тільки зовнішні обставини. В першу чергу - це внутрішній стан, заснований на здатності самостійно контролювати своє життя, свої реакції і звички.

 

  1. Підприємницький підхід до свого здоров'я.

 

Люди, які досягли певних успіхів у підприємництві, як правило, замислюються про те, в які проекти інвестувати свої кошти. Розглядаючи інвестиційні можливості, часто люди втрачають найважливіший проект свого життя - здоров'я. І дарма. Дивіденди від інвестицій в своє здоров'я можуть бути найбільш вагомими і значущими. Цей підхід лежить в основі біохакінга, який передбачає управління здоров'ям як проектом для підвищення продуктивності в усіх сферах життя. Як і у випадку з будь-яким іншим проектом, проект «Здоров'я» передбачає комплексну діагностику, постановку цілей, розробку і впровадження інвестиційної стратегії, превентивні заходи підтримки, що передбачають несподіванки і збої.

 

Вірус - приклад такої несподіванки. Найбільше від нього постраждали люди з ослабленим імунітетом, у них виникли ускладнення. Ті ж, хто дбав про своє здоров'я і зміцнював імунітет, часто навіть в разі зараження переносили вірус без симптомів. Пандемія в цій ситуації мала б послужити для нас уроком. Віруси нікуди не зникнуть, будуть з'являтися нові, будуть епідемії і пандемії. Більшість з нас не може вплинути на процеси створення вакцини і пошуку ефективних медичних препаратів і протоколів лікування нової хвороби. Однак в наших силах зайнятися загальним станом свого здоров'я, щоб зустріти «ворога» у всеозброєнні. Хороша фізична форма знадобиться нам і в майбутньому, коли виникнуть нові виклики непередбачуваною зовнішнього середовища. Ми повинні налаштувати свій організм на довге, продуктивне і щасливе життя в майбутньому.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОЛЕГ ВИШНЯКОВ

Чому зупинка транзиту української агропродукції через Польщу безпідставна

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Зупинка транзиту російського газу через Україну: агресор втратить мільярди

ІГОР ЖДАНОВ

Як з брудною водою ледь не вилили дитину Або як зберегти вітчизняне виробництво засобів тактичної медицини

ВІТАЛІЙ ГЕРСАК

Коли добра воля держави дійде до добровольців?

РУСЛАН ГОРБЕНКО

Війна триває 10 років. Ми не маємо права про це забувати

СЕРГІЙ ТАРУТА

"Санкційний Рамштайн": як зупинити ракетний терор росіян?

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Три запитання колишній очільниці Платінум банку

ВАДИМ ЧЕРНИШ

Сталий розвиток України: вибір між "пушкою" і "маслом"

СЕРГІЙ МАГЕРА

Екоцид світового масштабу: чи відповість Кремль за злочини проти довкілля

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Гойдалки? Та це нормально, навіть закономірно для криптовалют

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА