08:32 26.06.2020

Автор ОЛЕГ ЧУРІЙ

Чому атаки на незалежність НБУ – це небезпечний експеримент

4 хв читати
Чому атаки на незалежність НБУ – це небезпечний експеримент

Олег Чурій, заступник голови Національного банку України

 

 

"Піраміда" ОВДП, штучний курс гривні, "занадто" низька інфляція, відмова НБУ надрукувати стільки грошей "скільки потрібно" – це неповний перелік претензій до Національного банку з боку політиків старої формації та новоявлених годованців впливових бізнес-груп та олігархів. Для дискредитації задіяні усі можливі канали – від підконтрольних ЗМІ до "лідерів думок" у соціальних мережах.

Дискурс, який формують ці люди, має на меті знецінити досягнення НБУ та повернути його в режим ручного управління. Утім, цей експеримент може мати руйнівні наслідки для економіки, особливо під час кризи. Саме тому так важливо пам’ятати, що було зроблено Національним банком упродовж останніх п’яти років.

Очищення банківської системи було болісною, але необхідною ін‘єкцією для економіки. З ринку пішли банки, які займалися відмиванням коштів та побудовою фінансових пірамід. Ті, хто залишився, стали сильнішими і прозорішими. Як наслідок – жодного банкрутства під час коронакризи. Гроші вкладників зберігаються у безпеці і працюють на економіку, а не поповнюють гаманці олігархів.

Низька та стабільна інфляція – це те, чого так не вистачало економіці в минулому. Завдяки послідовній політиці НБУ у 2019 році інфляція увійшла в цільовий діапазон 5%+/-1 в.п. і, ймовірно, залишиться у ньому за підсумками цього року. Підтримання темпів зростання цін на такому рівні дає можливість бізнесу нормально планувати свою діяльність, а банкам – знижувати відсоткові ставки за кредитами. Облікова ставка НБУ вже знаходиться на найнижчому за усі роки незалежності рівні – 6%.

Плаваюче курсоутворення, запроваджене Національним банком п’ять років тому, зараз є головним запобіжником накопичення економічних проблем. Курсом рухає ринок, а не політики. Курс не тримають так, як це робили колись із ціною на ковбасу в радянських магазинах. Знижуються валютні надходження – курс реагує в один бік, знижується імпорт – курс реагує в інший. НБУ лише згладжує коливання, купуючи або продаючи валюту для збалансування попиту-пропозиції. Така гнучка політика дала змогу підвищити довіру до гривні, адже всі розуміють, що національна валюта тепер може не тільки девальвувати, але й зміцнюватися. Водночас НБУ за цей час наростив міжнародні резерви з мінімуму у лютому 2015-го більше ніж уп’ятеро – до понад 28 млрд дол. США на сьогодні. І не в останню чергу – за рахунок чистої купівлі валюти на ринку на майже 13 млрд дол. США за ці роки.

Революційним кроком стала масштабна валютна лібералізація.  Уперше за історію незалежної України Національний банк почав не закручувати гайки, а давати більше свободи бізнесу і громадянам на валютному ринку. Лише з минулого року скасовано і пом‘якшено близько 40 валютних обмежень. Стало значно простіше купувати валюту, проводити зовнішньоекономічні операції, здійснювати і залучати інвестиції. Недарма ж бізнес називав валютну лібералізацію одним з головних досягнень минулого року. 

Фінансовий ринок виглядає значно сучасніше. Операції валютного міжбанку переведені на міжнародні торгові платформи. Доступ іноземних  інвесторів на український ринок державних цінних паперів спрощено завдяки відкриттю лінку з Clearstream. Запроваджені прозорі процедури рефінансування банків, зокрема й довгострокового для розвитку кредитування. Немає ані штучних бар‘єрів для його отримання, ані "договорняків" з окремими учасниками. Ринок також постійно отримує нові інструменти. Минулого року для потреб українського бізнесу були запроваджені нові інструменти валютного хеджування. Незабаром також буде запущено процентний своп, який мінімізує процентні ризики банків та спонукатиме їх до пожвавлення довгострокового кредитування та інвестицій.

Внутрішня трансформація НБУ є показовим кейсом для усіх державних органів. Національний банк відмовився від утримання непрофільних активів на кшталт баз відпочинку чи власного телебачення і суттєво скоротив чисельність персоналу, зекономивши мільярди гривень та жодним чином не розгубивши спроможності досягати своїх цілей з цінової та фінансової стабільності. Але головне – Національний банк повністю відійшов від практики ухвалення рішень під впливом політичної кон’юнктури. Ухвалення ключових рішень стало чітким та прозорим процесом, головним атрибутом якого є економічна доцільність.

Дискредитація та руйнація усіх цих досягнень означатиме втрату п‘яти років найпродуктивнішої роботи Національного банку в історії України. Та найгірше, що розворот може завдати тяжких втрат економіці України, і це відчує кожен громадянин. Повернення "ручного" НБУ сигналізуватиме про повернення до хибної економічної політики зразка перших 25 років незалежності з усіма її атрибутами – неконтрольованою емісією, стрибками інфляції, проїданням резервів, валютними та банківськими кризами.

Як кажуть, розумні вчяться на чужих помилках, а не дуже розумні на своїх. Але те, що нам сьогодні пропонується, – це ще раз повторити наші "минулі" помилки. Політичні танці навколо незалежності НБУ можуть занадто дорого обійтись країні.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВІКТОРІЯ ЛИТВИНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА