10:59 14.08.2020

Автор МОХАММАД ДЖАВАД ЗАРІФ

Варіанти перед міжнародною спільнотою: верховенство права або повернення до закону джунглів

5 хв читати
Варіанти перед міжнародною спільнотою: верховенство права або повернення до закону джунглів

Мохаммад Джавад Заріф, Міністр закордонних справ Ісламської Республіки Іран

 

Те, що ми бачили в Ірані, що є об'єктом найбільш злобних і найбільш сліпих  санкцій з боку нинішнього режиму Сполучених Штатів. Цілком ясно: у цього уряду немає чіткого бачення майбутнього міжнародного співтовариства. У нинішнього режиму в Вашингтоні немає інших планів, окрім того, щоб неефективно управляти COVID-19 у своїй країні або підривати мир і стабільність за кордоном, якщо тільки він сліпо не атакує всіх, хто підтримує верховенство права.

Реакція Сполучених Штатів на Резолюцію 2231 Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй, в якій схвалюється Спільний всеосяжний план дій (СВПД), є наочним прикладом цього.

У липні 2015 року Іран, Сполучені Штати, Росія, Китай, Великобританія, Франція та Німеччина досягли важливої ​​угоди з метою усунення будь-яких побоювань щодо виключно мирного характеру ядерної програми Ірану, і в той же час, порятунку іранського народу від нелюдських і несправедливих санкцій. У рамках зобов'язань згідно з СВПД, Сполучені Штати, а також інші країни-підписанти спільно розробили Резолюцію 2231 Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй, невід'ємною частиною якої є СВПД. Однак у травні 2018 року уряд Сполучених Штатів оголосив, що він прийняв одностороннє рішення про “припинення участі” в СВПД. З того часу Іран і решта міжнародної спільноти знаходяться в стані подиву, так як вони є свідками того, що Сполучені Штати - це найперша держава в історії Організації Об'єднаних Націй, яка порушує не лише створену ними резолюцію, що має обов'язкову силу дії, але й карає уряди й компанії, які, виконуючи положення зазначеної Резолюції, підтримують міжнародне право. Як ми попереджали Раду Безпеки в минулому місяці, така ситуація, що існує, не є ані слушною, ані сталою.

Кампанія з розповсюдження брехні режимом Сполучених Штатів,  включаючи помилкові й фіктивні твердження про регіональний консенсус, про наслідки за дотримання положень Угоди іншими сторонами, які підписали СВПД, включаючи нормалізацію процесу оборонного співробітництва Ірану зі світом у жовтні місяці – це трюк, який використовується, щоб приховати справжні й зловмисні мотиви: Сполучені Штати, незважаючи на два роки застосування найбезжаліснішого “максимального тиску”, який коли-небудь нав'язувався народу, включаючи позбавлення простих іранців доступу до ліків та медичного обладнання під час найсмертоноснішої пандемії в світі (COVID-19), зазнали невдачі в питанні порушення Резолюції 2231. Нині Сполучені Штати сподіваються, що, невірно витлумачивши положення тієї ж Резолюції, від якої вони самі ж відмовилися в 2018 році, вони, в кінцевому підсумку, зруйнують ту ж Резолюцію. Ця глибоко деструктивна поведінка Сполучених Штатів спрямована проти всієї структури Організації Об'єднаних Націй. Методи, що використовуються Сполученими Штатами, полягають у тому, щоб, використовуючи механізм самої Організації Об'єднаних Націй, знищити цей глобальний інститут.

У зв'язку з цим, існують важливі питання і наслідки, які необхідно прийняти до уваги:

Найперше і найважливіше, можливо, це те, що хтось здивується, чому або яким чином розпад однієї резолюції Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй в особливому випадку призводить до більш широких і загальних результатів. Цей зв'язок існує в повному обсязі. Якщо Рада Безпеки буде змушена анулювати свою власну резолюцію в результаті залякування одним з її членів, вона фактично стане свідком відставання кількох поколінь в досягненні багатосторонності у функціонуванні міжнародного співтовариства. Без поваги усіма державами принципів, встановлених Радою Безпеки, Рада не зможе виконувати свої обов'язки.

Ми не повинні забувати, що той же режим, який панує у Сполучених Штатах, по-дитячому, вийшов з Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) під час найгіршої глобальної епідемії, але тепер намагається взяти в свої руки процес реформ цієї організації, навіть ціною нанесення шкоди своїм найближчим західним союзникам.

Якщо Сполученим Штатам дозволити продовжувати цей шлях, світ відступить у бік стандарту, згідно з яким, лише сила створює право, і хоча це може бути привабливим для прихильників війни періоду холодної війни, тих, хто шукає нові цілі, однак вони повинні знати, що навіть логіка сили холодної війни має свої межі і кордони.

В останні роки ми також бачили, як уряд США, паралельно з атаками на міжнародні інститути і угоди, яким чином намагався замінити міжнародне право своїм внутрішнім правом. На практиці це означає, що тепер Міністерство фінансів США, а не уряди європейських країн, має вирішувати, з ким європейські компанії будуть вести справи чи в зв'язку з виконанням Резолюції 2231, чи в зв’язку з реалізацією газопроводу “Північний потік”.

Хоча до цього часу, в першу чергу, Сполучені Штати намагалися розширити юрисдикцію свого внутрішнього законодавства, немає ніяких підстав для того, щоб цей процес залишався унікальним лише для Сполучених Штатів. З відкриттям цього ящика Пандори і при покорі з боку деяких урядів, не стане далекою перспектива майбутнього, коли звичайні громадяни і приватні підприємства зіткнуться з екстериторіальними звинуваченнями, що випливають з внутрішніх законів інших країн, таких як національні законодавчі норми, що обмежують поїздки, торгівлю і міжнародні інвестиції.

Таким чином, міжнародне співтовариство в цілому, і Рада Безпеки ООН зокрема, стоять перед важливим рішенням: зміцнюємо ми повагу до верховенства права або повертаємося до верховенства закону джунглів?

Іран продемонстрував свою стійкість і здатність реагувати на залякування, і я впевнений, що в наступні чутливі тижні й місяці члени Ради Безпеки зведуть нанівець відчайдушні спроби Сполучених Штатів знищити дипломатичний успіх двадцять першого століття, і не дозволять в цьому процесі знищити те, що залишилося від багатосторонності й міжнародного права.

Переклад наданий посольством Ісламської Республіки Іран в Україні.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА