11:27 12.10.2020

Автор ЮЛІЯ МЕНДЕЛЬ

Україна отримала ефектні заголовки в британських ЗМІ

5 хв читати
Україна отримала ефектні заголовки в британських ЗМІ

Юлія Мендель, прес-секретар президента України 

 

Без перебільшення можна сказати, що візит Президента України Володимира Зеленського до Великої Британії став одним з найуспішніших в історії сучасної України. Його обговорюють буквально усі. Найповажніші світових медіа війшли з матеріалами, у яких приділи пильну увагу як деталям підписаних у межах візиту двосторонніх документів , так і деталям гардеробу їхніх підписантів. Навіть традиційним вітчизняним критиканам нічого не залишилося, крім як визнати проривний характер вояжу Глави Української держави на Туманний альбіон.

Ну а громадяни України зможуть уже невдовзі відчути ефект від нових дипломатичних, економічних та безпекових здобутків своєї країни.

Зокрема, у Лондоні Українська держава підписала три історичні документи. Це і спільне з Британією будівництво кораблів, яке допоможе відродити потужний військово-морський флот України. 

По істині історичною є інша угода - про політичне співробітництво, вільну торгівлю та стратегічне партнерство між Україною та Великою Британією.

Це перший стратегічний документ про партнерство, який Велика Британія підписує після оголошення Brexit. Угода закріплює основні напрямки співробітництва двох держав, фактично зміцнює економічні зв’язки між нашими країнами та сприятиме збільшенню товарообігу.

Третій документ передбачає надання дешевих кредитів на загальну суму до 2,5 млрд фунтів стерлінгів для підтримки британсько-українських експортних контрактів. Це допоможе залучити інвесторів у пріоритетні галузі економіки України, зокрема «оборонку», сільське господарство, охорону здоров'я.

Варто відзначити, що це був перший офіційний візит іноземного лідера до Лондона після локдауну через пандемію коронавірусу. Тож Британія зустріла Володимира Зеленського тепло і гостинно. 

Чого лише варта зустріч президентського подружжя з Герцогом та Герцогинею Кембриджськими, яка пройшла у Тронній залі Букінгемського палацу. А після того, як королівська родина згадала про цей візит у своєму Твітері, Володимиром та Оленою Зеленськими почали активно цікавитися британські світські ресурси. Зокрема Vogue, Vanity Fair, Hello, The Independent позитивно відзначили цю зустріч. 

Daily Mail зазначає, що Президент Зеленський «зачарував» принца Вільяма та його дружину Кейт Міддлтон. Видання звертає увагу, що Герцог і Герцогиня дедалі частіше проводять зустрічі зі «світовими лідерами від імені 94-річної королеви Єлизавети ІІ». У матеріалі зазначається, що під час аудієнції сторон дотримувалися соціального дистанціювання та утрималися від рукостискання, яке зазвичай відбувається за правилами протоколу. Попри це зустріч пройшла у надзвичайно теплій атмосфері, а по її закінчені Президент Зеленський запросив королівське подружжя до України. Звичайно, такі зустрічі - це не лише політика, а й культурний обмін та можливість підняти соціальні теми.

Популярності України британських і світових медіа сприяли відверті та дуже теплі заяви Прем’єра Джонсона, який не тільки запевнив Українського Президента у своїй незмінній підтримці нашої країни, але й продемонстрував відмінне почуття гумору.

"Наша прихильність до України тверда – ми з вами на 100%», – сказав Джонсон Зеленському». Це повідомлення Reuters про початок переговорів мало ефект бомби, що розірвалася для світових медіа. 

Важливою також стала цитата Бориса Джонсона про підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, що розійшлася світом: «Велика Британія є найпалкішим прихильником України… ми повністю віддані підтримці суверенітету й територіальної цілісності України».

Так Україна отримала ефектні заголовки й головні шпальта новиних ресурсів. Журналісти з нетерпінням чекали на результати зустрічі Президента та Прем'єра. На Даунінг-стріт, 10 навіть з'явилися представники російських медіа та намагалися докричатися до Володимира Зеленського, але він їх, як і належить, проігнорував.

ЗМІ зосереджуються на подробицях історичної угоди, підписаної лідерами двох країн. 

Reuters цитує заяву британського Прем'єра: «Угода про стратегічне партнерство, яку ми сьогодні підписуємо, означає наступний розділ наших відносин. Це глава, яка забезпечить підвищення безпеки та процвітання як для жителів Великої Британії, так і для України». І додає, що документ «включає всеосяжну преференційну угоду про вільну торгівлю, яка охоплює товари, послуги, тарифи та квоти». 

Медійний важковаговик The Guardian вкажує, що Зеленський і Джонсон підписали «важливу торговельну, політичну та безпекову угоду, яка ставить відносини між двома країнами на нові, тісніші позиції після Brexit». 

ITV наведе цитату міністра закордонних справ Великої Британії Домініка Рааба про те, що «стабільність України є життєво важливою для безпеки Європи». Міністр розповість про 5 млн фунтів стерлінгів гуманітарної допомоги та ще раз наголосить, що «підписання Угоди про політичну співпрацю, вільну торгівлю та стратегічне партнерство є наочним показником прихильності Великої Британії до процвітання та безпеки України».

У контексті підписання Меморандум про посилення співпраці між Україною та Великою Британією у військовій і військово-технічній сферах The Telegraph пише, що «візит Президента України до Великої Британії підсилює надії на просування британського суднобудування». Ця угода є важливим міжнародним документом з точки зору геополітики, тому світові ЗМІ прагнуть отримати якнайбільше коментарів та деталей. І декому це вдається.

The Guardian публікує велику статтю з коментарями керівника Офісу Президента Андрія Єрмака. У матеріалі згадується, шо Лондон надасть Києву «великий контракт на озброєння та позику на 1 млрд фунтів стерлінгів, щоб допомогти ВМС України побудувати нові кораблі, придатні для використання в Чорному морі».

Ще однією знаковрю подією у лондонському графіку Президента Зеленського стало інтерв’ю BBC HARDtalk. 

Його анонс уже продемонстрував, що увага до України зберігатиметься і після закінчення візиту Президента Зеленського на Туманний альбіон. Ведучий Стівен Сакур повідомив, що взяв ексклюзивне інтерв’ю у Володимира Зеленського про боротьбу з корупцією та «шлях до миру». Це було одне з найцікавіших інтерв’ю Президента України, його покажуть 12-13 жовтня в цілому одинадцять разів.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА