14:52 10.02.2021

Автор ІРИНА СЕДУХІНА

Уроки 2020: виклики та висновки для ритейлу

6 хв читати
Уроки 2020: виклики та висновки для ритейлу

Ірина Седухіна, керуючий партнер консалтингової компанії Watcom.Украіна

 

Криза 2020 року, очікувано, найбільш вдарила по галузях, які підпали під дію локдаунів: туризм, HoReCa, індустрія розваг, організації подій, авіасполучення. Але й сфера ритейлу у 2020 зазнала суттєвих втрат. За даними Shopping Index від Watcom.Україна, в середньому річні показники трафіку в торгових центрах Україні минулого року впали на 26.5% у порівнянні з 2019.

Які ключові виклики постали перед галуззю у 2020 і які висновки варто зробити гравцям задля підвищення стійкості та конкурентоздатності у 2021, розповідає Ірина Седухина, керуючий партнер консалтингової компанії Watcom.Україна.

Виклик 1. Локдауни і зміна моделей продажу

Очевидне: локдауни у 2020-2021 унеможливили торгівлю офлайн, що завдало нищівного удару по тих, хто не достатньо інвестував в розвиток e-commerce. Тому, логічно, що криза-2020 виступила каталізатором міграції ритейлу із офлайну в онлайн. За даними звіту платіжної системи Payoneer’s Global Seller Index, за II та III квартали 2020 року, Україна увійшла до топ-10 країн з найбільшими темпами зростання прибутків інтернет-магазинів і посіла шосту позицію в рейтингу, випередивши В’єтнам, Ізраїль, Індію та Японію.

 

А кількість онлайн-оплат в Україні, за підрахунками EVO, зросла у 2020 рік мінімум на 50% в порівнянні з 2019, при чому загальна сума придбаних в мережі товарів і послуг збільшилася на 41%.

Результати вражають. Але чи означає це, що ритейлу треба переходити лише на онлайн? Ні. Для людей відвідування магазинів та торговельних центрів є життєвою потребою, одним з психологічних маркерів «нормального життя». Тому, згідно з дослідженням Activate, офлайн торгівля у світі зростатиме і домінуватиме, а обсяг продажів до 2024 року в традиційних магазинах складе $ 21,4 трлн.

Які висновки? По-перше: треба диверсифікувати ризики та мати можливості продажів як онлайн, так і офлайн. Ця думка не нова, але у 2020 тренд посилився: в Україні, окрім стрімкого переходу ритейлу до онлайн, також прискорилася експансія онлайну до офлайн – розширилася мережа представництв інтернет-магазинів Rozetka, вперше вийшов в офлайн інтернет-магазин косметики та парфумерії makeup.

По-друге: ритейл потребує негайного нової організації та синергії роботи обох торговельних платформ – ритейл становиться справді омінканальним.

 Сьогодні необхідно не лише знати реальні обсяги трафиків та напрямки руху відвідувачів як онлайн, так і офлайн, але й отримувати по всім каналам детальну інформацію про покупців, їх уподобання, аналізувати дані, щоб приймати маркетингові рішення, й робити релевантні персональні пропозиції. Для цього ритейлу знадобиться впровадження новітніх ІТ-рішень.

Сьогодні в оффлайн потрібно вимірювати всі ті ж метрики, які є в онлайн і працювати з ними: трафік, що проходить повз, коефіцієнт заходу в магазин, конверсію (скільки зайшло і скільки купило), скільки видано карт лояльності і скільки повернули лояльних відвідувачів та ін. Завданням для маркетингу повинні бути націленість не просто на збільшення трафіку, а на роботу з кожним вузьким KPI, які так само повинні бути закладені в бізнес моделі та мотивацію відповідно.

Виклик 2. Зміна поведінки споживачів

В 2020-м изменилось поведение покупателей: украинцы пытались реже ходить в магазины, но покупать больше товаров во время одного посещения. Это связано, как со страхом пандемии, так и с изменениями в организации бизнеса, который около 30% сотрудников оставил работать удаленно. Ця колишня частина оффлайн трафіку переходить в онлайн. Змінилася класична схема робота - будинок-ТРЦ. Тобто ТРЦ перестають бути третім місцем, де люди проводять свій час. Окрім того, спостерігалася зміна напрямку потоків споживачів: збільшилося відвідування великих мультибрендових торгових центрів, а також магазинів, розташованих недалеко від місць проживання. Це загальносвітовий тренд. Дослідження EY, наприклад, показали, що 67% клієнтів тепер не бажають їздити за покупками далі, ніж за 5 кілометрів.

З цією проблемою можна працювати. Безпека і здоров'я – власні, а також родини та близьких – важливі для кожної людини, тому ТРЦ і рітейлу потрібно «заспокоїти» свого відвідувача, регулярно інформувати їх, про те, які заходи вживаються магазином для забезпечення безпеки: щоденні виміри температури у співробітників, вологе прибирання, дезінфекція тощо.

Крім того, наразі важливо спілкуватися зі покупцями в інтернет. Через таргетовану рекламу закликати в оффлайн, збирати mac адреси, через hot spot - інші дані і пропонувати індивідуальні пропозиції для постійних відвідувачів, або навпаки, працювати з аудиторією, яка давно не приходила. Все це можна і потрібно збирати і з цим працювати, дивитися і рахувати повернення, UNIT економіку.

Виклик 3. Зміна споживацьких пріоритетів

Окрім прогнозованого перерозподілу споживацьких вподобань (зростання попиту на товари для дому та хобі, зменшення продажів товару офісного призначення), у більшості споживачів з’явився новий пріоритет: безпека проведення транзакцій в магазинах.

За даними дослідження EY, більшість покупців не бажають проводити в магазинах понад 30 хвилин, а 69% хочуть дізнаватися про товари, не торкаючись до них і не знімаючи їх з полиць. Тому ритейлу доведеться зосередитися на забезпеченні безпечного купівельного досвіду в магазинах, організації доставки та запровадженню більш якісних та креативних комунікацій.

Бізнес вже зреагував на ці запити й запропонував споживачам або взагалі відмовитися від відвідування магазинів, або витрачати там мінімум часу, відкрив нові пункти видачі онлайн-замовлень в офлайн.

Але сьогодні, як ніколи, актуальними стає впровадження новітніх технологій, які дозволяють комунікувати безконтактно: AR, інформаційних екранів з RFID / QR. Згідно глобальному опитуванню Nielsen, споживачі назвали доповнену і віртуальну реальність кращими технологіями, які можуть їм допомогти в повсякденному житті, при цьому 51% заявили, що готові використовувати технологію AR для оцінки товарів. Очікуємо на появу таких кейсів в українському ритейлі.

Для ритейлу завдяки важливості безпеки також підвищилася актуальність розв'язання проблем черги біля кас. За статистикою, 40% покупців можуть відмовитися від покупки товару через наявність довгої черги.

Які рішення? Продовжувати розширяти послуги з доставки, відкривати нові пункти самовивозу товарів (і не лише в магазинах, але й поруч з будинками своїх клієнтів), розширювати зони самообслуговування, а також застосовувати розумні рішення, які автоматично відстежують трафік у прикасових ділянках і вчасно сигналізують про необхідність відкриття додаткових кас.

Виклик 4. Зміна бізнес-моделі та інновації

2020 показав, що в ритейлі назріли серйозні зміни:  впровадження нових бізнес-моделей, перехід на омніканальність, фокус на споживачеві та персоналізації. Це вже невдовзі приведе до необхідності активного впровадження інновацій - менеджерських, маркетингових, технологічних на всіх рівнях і в усіх сегментах.

ІТ-рішення для управління ритейлом в Україні вже є: наприклад, датчики підрахунку відвідувачів з відповідним програмним забезпеченням допомагають отримати релевантну статистику, порахувати конверсію, аналізувати в режимі реального часу показники діяльності магазинів, а також правильно планувати кількість співробітників, відповідно щільності трафику. Рішення Wi-Fi-аналітики Shopster офлайн збирає через хот-споти інформацію про відвідувачів, аналізує моделі їх поведінки та виступає умовним  комунікатором між покупцем, брендом і CRM-системою програми лояльності, пропонуючи бажанні товари та акції. Це все допомагає ритейлу збільшувати середній чек покупки та підвищує лояльність покупців і стійкість бізнесу в цілому.

Тому ключовим викликом 2021-20222 стане саме відбудова пріоритетів, розробка критеріїв вибору рішень, а також пошук балансу між бюджетом на впровадження інновацій і ключовими KPI.

Виклик 5. Зміна цінностей споживачів

Ще один виклик, з ким стикнулася сфера ритейлу у 2020 і який вартий окремого обговорення – переосмислення споживачами цінностей брендів, тренд на екологічність та розумне споживання.

COVID-19 змусив багатьох людей замислитися про свої купівельні звички. Споживачі хочуть взаємодіяти з брендами, цінності яких вони поділяють. Тому цінності брендів, місія компанії, гратимуть все більш важливу роль. І ритейлу вже варто подбати й про пошук сучасних сенсів й про впровадження програм КСВ.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА