10:22 18.02.2021

Автор ТАРАС КОРНІЯЧЕНКО

Легальний бізнес проти тіньового

2 хв читати
Легальний бізнес проти тіньового

Тарас Корніяченко, генеральний директор компанії "ТЕДІС Україна"

 

Як Україна недоотримала в минулому році 10% "Ковідного фонду" - майже 5,3 мільярда гривень - через незаконну торгівлю тютюновими виробами.

"В Україні рекордно зростає торгівля підробленою продукцією - контрафактом тютюнових виробів", - це цитата з новини, присвяченій результатам нового моніторингового дослідження компанії "Kantar Україна". Ознайомтеся з ним ось тут. З цього документа можна, наприклад, дізнатися, що середньозважений рівень нелегальної торгівлі тютюнової продукції на кінець минулого року становив 6,9%. За даними, отриманими в жовтні, рівень продовжував зростати і досяг 10% за рахунок стрімкого збільшення частки підробленої продукції - до 4%. Дійшло до того, що на ринку Європейського Союзу Україна стала найбільшим постачальником нелегальних сигарет - сумнівний привід для гордості.

Якщо ж подивитися на весь ринок ретроспективно, рік за роком, то 2020-й встановив сумний рекорд: рівень продажів підроблених сигарет досяг максимальних значень з 2014 року. Сьогодні кожна чотирнадцята пачка сигарет, продана в нашій країні, має нелегальне походження. Спостерігаємо ефект бренду Abibas - тим, хто у віці 35+ розуміє про що я. До речі, в дослідженні "Kantar Україна" навіть вказані марки і виробники контрабандної продукції.

У сухому залишку наша країна недорахувалася за минулий рік більше 5,3 мільярда гривень податкових відрахувань - це майже 10% так званого "Ковідного фонду" країни. Ці гроші пройшли повз державну казну. У той час як наша компанія заплатила в 2020 році, за попередніми оцінками, понад 1,4 мільярда гривень (точну суму ми обов'язково оприлюднимо по завершенню фінансового року), а за обсягом сплаченого роздрібного акцизу "ТЕДІС Україна" стала першою в країні. Такий податковий внесок - це результат щоденної роботи компанії з чисельністю персоналу в 2 300 осіб, яка має власний автопарк в 400 комерційних автомобілів, зі складськими площами як 4 футбольних поля НСК "Олімпійський".

На відміну від тіньового ринку, ми з моменту заснування - 18 лютого 2010 року і до цього дня - легально працюємо, день в день виплачуємо співробітникам зарплати, а державі - податки. А ось скільки за ті ж десять років тіньовий ринок тютюнової продукції сховав грошей від держави можна собі тільки уявити. Побудувати сильну економіку і привабливий інвестиційний клімат в країні можна буде при обов'язковій умові, що контрафакт і контрабанда будуть викоренені як негативні явища.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МИКОЛА ФІЛОНОВ

Про демократію, медіа і вибори

ІГОР ЖДАНОВ

Путін під танковими ударами росіян: як наступ російських добровольчих формувань вплине на режим

СУСАННА КАРАХАНЯН

Як придбати первинну нерухомість у 2024 році та не втратити гроші?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Дефіцит працівників за безробіття під 20%: або як подолати структурні диспропорції на ринку праці

ВІТАЛІЙ КОВАЛЬ

Санкційне майно на мільярди: як ФДМУ працює із цими активами?

ІГОР ПЕТРЕНКО

Роль міжнародних корпорацій у формуванні зовнішньої політики держав: уроки для України

АНДРІЙ ГРИЩУК

Фондовий ринок на максимумах: наскільки стабільні теперішні котирування?

ДМИТРО МАЛЯР

Енергетична Україна в Європі: довгий шлях чи швидкий успіх?

ДАНА ЯРОВА

Децентралізовані закупівлі: як гроші з бруківки спрямувати на дрони?

ОЛЕКСАНДР ІСНЮК

Реалії сільського господарства під час війни: як бізнесу залучити торговельне фінансування

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА