12:29 19.02.2021

Автор СЕРГІЙ БЕНЕДИСЮК

Як зупинити відтік іноземних інвестицій?

5 хв читати
Як зупинити відтік іноземних інвестицій?

Сергій Бенедисюк, партнер, керівник практики корпоративного права та М&А Юридичної Групи LCF

 

Відтік прямих іноземних інвестицій з України за 11 місяців 2020 року склав 200 мільйонів доларів, у той час як за аналогічний період минулого року приплив іноземних інвестицій досяг 5,1 мільярдів доларів, з яких 3,1 мільярдів доларів є реінвестованими доходами прямого інвестора. Про це повідомив голова ради Національного банку України Богдан Данилишин у своїй сторінці на Facebook.

Звісно, 2020 рік став кризовим для світової економіки, і тому відтік інвестицій на ринку України не викликає великого подиву. Світ вчиться жити з пандемією Sars-Cov-19, і багато бізнесів роблять рішучі кроки для "видужання" від економічного занепаду.

Наразі проблема залучення фінансування та інвестицій є як ніколи гострою. Як наслідок, проблеми інвестиційного клімату в Україні виходять на перший план: що ж необхідно зробити, щоб утримати існуючих та залучити нових інвесторів?

На прикладі нашої практики структурування здійснення іноземних інвестицій ми можемо вивести топ-5 основних правил, які слугують своєрідними "маяками" безпеки та привабливості інвестування в Україну. Такі правила в різних варіаціях притаманні будь-якій цивілізованій державі. Реалізація на практиці таких правил, на нашу думку, може зіграти суттєву роль для вирішення проблеми відтоку іноземних інвестицій.

  1. Захист права власності

На перший погляд, це правило є цілком очевидним. Конституція України гарантує недоторканість права власності, а національне законодавство передбачає різні способи та рівні здійснення такого захисту.

Проте на практиці іноземні інвестори доволі часто потрапляють під вплив різних негативних факторів, що викривляють гарантовані механізми захисту.

Як приклад можна навести наш досвід захисту відомого іноземного інвестора у сфері альтернативної енергетики, який, не маючи досвіду ведення бізнесу в Україні, створив спільне підприємство з локальними партнерами. За результатами такого союзу виник корпоративний конфлікт.

Логічним рішенням нашого клієнта було впровадження передбачених законодавством України механізмів вирішення корпоративного конфлікту та захисту активів. Попри це, через недоліки законодавства та недостатній рівень гарантій захисту іноземних інвестицій,  а також корупційний фактор з боку локальних партнерів, іноземний інвестор  опинився під ризиком втрати своїх інвестицій, що в цивілізованих державах є неприпустимим.

  1. Стабільність та правова визначеність

Цілком закономірно, що інвестор розраховує на певний результат та хід діяльності бізнесу, здійснюючи інвестицію.

На жаль, турбулентні часи в України – це досить часте явище. Давно стало помітно, що вибори президента чи народних депутатів дають червоне світло для здійснення інвесторами угод через непередбачуваність ситуації, яка може скластися під впливом тих чи інших політичних сил.

Також яскравим прикладом непослідовної політики нашої держави можна навести зниження "зелених" тарифів у сфері альтернативної енергетики. Міжнародний досвід неодноразово доводив, що обіцяючи інвесторам великі прибутки та вигідні умови, держава зобов’язана забезпечити дотримання таких обіцянок, особливо коли вони закріплені на рівні законодавства.

В іншому випадку, держава може опинитися під ризиком арбітражних спорів і зазнати репутаційних втрат. Непослідовність і відсутність правової визначеності зменшує довіру іноземних інвесторів. Зокрема, наші клієнти доволі часто звертаються за послугами виведення активів з України через непередбачувані та безпрецедентні дії держави у регулюванні відповідної галузі.

  1. Ефективність законодавства

Хоча законодавець намагається дотримуватися тенденції з приведення законодавства України у відповідність з законодавством ЄС та гармонізувати його, у тому числі в цілях залучення інвестицій,  існує велика кількість випадків застарілості певних актів та норм. Зокрема, чинний Кодекс законів про працю та Господарський кодекс.

На практиці доволі небезпечним залишається питання різних мораторіїв, які з часом доводять свою неефективність та застарілість. Скасувавши один мораторій (наприклад, відкривши ринок землі), залишаються дійсні інші, наприклад, мораторій на стягнення майна державних підприємств. На нашому прикладі, іноземні інвестори досить часто цікавляться взаємодією з державою у сфері бізнесу, наприклад при створені спільних проектів, державно-приватних партнерств. Проте, отримуючи інформацію про неможливість стягнення майна з певних державних підприємств за порушення та завдані збитки, навіть за наявності рішення суду, іноземні інвестори починають шукати інші способи та місця для інвестування.

  1. Сприяння здійсненню інвестицій глобального рівня.

Зупинити відтік іноземних інвестицій можуть загальновідомі та надійні інвестори міжнаціонального рівні. Наприклад, супроводжуючи залучення інвестицій від Європейського Банку Реконструкції та Розвитку, ми спостерігали прагнення та зацікавленість інших іноземних інвесторів повторити позитивний досвід інвестування. Таким чином, докладання зусиль до залучення саме великих інвесторів може показати позитивний приклад для інвесторів, які розглядали виведення інвестицій, а також для інвесторів, які не наважувалися зайти в український бізнес.

  1. Прозорий та справедливий суд

Останнім у переліку, але аж ніяк не за значенням, є існування справедливого суду, який зміг би ефективно захистити порушені права  інвестора. Наші іноземні клієнти практично ніколи не питають про можливість вирішення спорів в українських судах, оскільки діяльність національних суддів потребує суттєвого вдосконалення з врахуванням міжнародного досвіду захисту прав та інтересів саме іноземних інвесторів, без будь-якого впливу "ззовні", який негативно впливає на репутацію судової гілки влади України.

Такі фактори, як недовіра до національної системи судочинства та обізнаність іноземних інвесторів щодо неефективності захисту активів в Україні, повинні лише спонукати національних суддів до розвитку та професійного вдосконалення. Навіть національний бізнес (як правило, масштабний) в більшості випадків штучно створює іноземний елемент під час структурування угод з метою створення можливості захисту прав у міжнародному арбітражі.

Отже, як висновок слід наголосити, що дотримуючись простих та прозорих правил нормативного регулювання, захисту економічної конкуренції, послідовності політики та максимальної нетолерантності до будь-яких проявів корупції, Україна має шанси створити власний сприятливий інвестиційний клімат.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МИКОЛА ОРЕХОВСЬКИЙ

Закон про декриміналізацію виробництва зброї: шлях до захисту та розвитку

ВІКТОРІЯ ВОЙЦІЦЬКА

ШІ в освіті: від наукової фантастики до революції в навчанні

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Приватизація протезних заводів в Україні – загроза руйнування стратегічно важливої сфери чи нові підходи

ІГОР ЖДАНОВ

Путін під танковими ударами росіян: як наступ російських добровольчих формувань вплине на режим

МИКОЛА ФІЛОНОВ

Про демократію, медіа і вибори

СУСАННА КАРАХАНЯН

Як придбати первинну нерухомість у 2024 році та не втратити гроші?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Дефіцит працівників за безробіття під 20%: або як подолати структурні диспропорції на ринку праці

ВІТАЛІЙ КОВАЛЬ

Санкційне майно на мільярди: як ФДМУ працює із цими активами?

ІГОР ПЕТРЕНКО

Роль міжнародних корпорацій у формуванні зовнішньої політики держав: уроки для України

АНДРІЙ ГРИЩУК

Фондовий ринок на максимумах: наскільки стабільні теперішні котирування?

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА