16:05 13.09.2021

Автор ДАФІНА ҐЕРЧЕВА

Стабільний прогрес і процвітання можливі лише з податками

4 хв читати
Стабільний прогрес і процвітання можливі лише з податками

Дафіна Ґерчева, Постійна представниця ПРООН в Україні

 

Хоча дедалі більше українців сплачують податки, залишається велика прогалина

 

Оподаткування відіграє ключову роль у зборі ресурсів для фінансування державних послуг, що сприяють зменшенню бідності, розвитку освіти, забезпеченню чистою водою та санітарією, охороні здоров’я та благополуччя людини та забезпеченню безпеки. Коли компанії — великі й малі, — та люди, які в них працюють, сплачують податки, ці ресурси направляються через державний сектор у будівництво та підтримку соціальної та економічної інфраструктури, завдяки чому можливий прогрес.

Але ухиляючись від своїх податкових зобов’язань, громадяни та компанії завдають подвійної шкоди — вони підривають утримання тієї самої інфраструктури, наприклад, доріг, яку можна використати для заробітку грошей, і стримують розвиток своїх співгромадян, багато з яких продовжують жити в повній або частковій бідності.

Усі країни-члени Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) добре усвідомлюють цей принцип і використовують його на свою користь. Вони збирають в середньому 34 відсотка свого валового внутрішнього продукту у вигляді податків. Країни, що розвиваються, досягають лише приблизно половини цього рівня. В Україні, згідно зі статистикою Світового банку, Уряд збирав у середньому 19% ВВП у 2020-2021 роках, що приблизно на 15 відсоткових пунктів менше середнього показника ОЕСР.

На правильному шляху

Україна знаходиться на правильному шляху промислового розвитку й економічного процвітання. Проте для збереження цієї динаміки більшій кількості українських громадян і корпорацій потрібно ставитися до податків не як до того, чого варто уникати, а радше як до морального та патріотичного обов’язку.

Гарна новина полягає в тому, що дедалі більше українців сплачують податки, навіть у складні місяці пандемії. Згідно з даними Державної податкової служби, надходження до державного та місцевих бюджетів зросли на 13,5 відсотка попри зменшення ВВП на 4 відсотки в 2020 році. Втім, очікувані щорічні втрати через ухиляння від сплати податків залишаються приголомшливими — 7,7 млрд дол. США. А ці ресурси надзвичайно потрібні для досягнення Цілей сталого розвитку (ЦСР). Стратегія Генерального секретаря ООН щодо фінансування Порядку денного-2030 у сфері сталого розвитку (2018-2021) конкретно закликає країни «зміцнювати та підвищувати ефективність своїх податкових систем, щоб формувати внутрішні ресурси для фінансування внеску уряду в досягнення ЦСР».

Податкові надходження (% від ВВП) — Україна

Джерела: Міжнародний валютний фонд, Державний фінансовий статистичний щорічник, оцінки ВВП Світового банку та ОЕСР

Наздогнати втрачені можливості

Одним із заходів Уряду для подальшого зменшення втрат можливостей є нещодавно прийняте законодавство щодо розмивання оподатковуваної бази й виведення прибутку з-під оподаткування, метою якого є боротьба з офшорингом шляхом відслідковування та оподаткування прибутків, отриманих українськими громадянами по всьому світу. Уряд також вирішує проблему тіньової економіки України, майже 60 відсотків громадян і підприємств уникають сплати податків.

Уряд може досягнути ще більшого успіху шляхом справедливої та ефективної системи мобілізації внутрішніх надходжень, завдяки якій кожен отримає переваги від державних послуг і ніхто не залишиться без уваги. Коли діє така справедлива й ефективна система оподаткування та надання послуг, можна отримати значно більше, ніж просто накопичення ресурсів. У поєднанні з високою підзвітністю державних органів це може сприяти формуванню довіри громадян до уряду та допомогти процвітанню суспільства.

Ми в ПРООН тісно співпрацюємо з Урядом для покращення врядування навіть під час кризи, викликаної COVID-19. ПРООН допомагає Україні долати пов’язані з пандемією обмеження в пересуванні шляхом розвитку ефективних систем електронних послуг, залучення організацій громадянського суспільства у прийняття рішень щодо розподілу державних ресурсів і впровадження в надання послуг підходу на основі прав людини, наприклад, приведення державних ІТ-систем у відповідність до Настанов щодо доступності вебвмісту (WACG). Завдяки цим програмам державні інституції стають більш прозорими та підзвітними, вселяючи більше довіри до уряду та впевненості в ньому.

Корпоративні платники податків мають побачити переваги інвестування в країну, в якій вони ведуть бізнес. Інвестиційні доходи проявляються в покращенні інфраструктури, національної безпеки та нормативної бази, що підтримують постійне економічне зростання – і таким чином, постійні прибутки та доходи для своїх стейкголдерів. На індивідуальному рівні українцям слід пишатися сплатою податків як виявом патріотизму задля розбудови своєї країни.

Маю певність, що Україна продовжуватиме рух у правильному напрямі щодо своєї податкової політики та зобов’язань, а ми в ПРООН стоятимемо пліч-о-пліч з урядом і людьми цієї прекрасної країни на кожному кроці цього шляху, ділячись з Урядом передовим досвідом інших країн, і водночас поширюючи у світі кращі практики України.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА