12:23 22.04.2021

Автор ДАФІНА ҐЕРЧЕВА ОЛЕКСАНДР БАРАНОВ

Забезпечення рівного доступу до правосуддя шляхом надання безоплатної правової допомоги

5 хв читати
Забезпечення рівного доступу до правосуддя шляхом надання безоплатної правової допомоги

Автори: Дафіна Ґерчева, Постійна представниця ПРООН в Україні, та

Олександр Баранов, в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги 

 

"Всі люди рівні перед законом і мають право, без будь-якої різниці, на рівний захист законом".

Про це йдеться у першому реченні статті 7 Загальної декларації прав людини, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року у Парижі. В Україні і в усьому світі цей основний принцип має лежати в основі сфери правосуддя, належного управління і демократії, яка успішно функціонує.

У той час як усі мають бути рівними перед очами закону, не всі люди є завжди однаково видимими для закону. З огляду на це, ПРООН і Координаційний центр з надання правової допомоги докладають спільних зусиль, щоб жодна людина в Україні не залишилася поза увагою правосуддя, а також з метою забезпечення рівного доступу до судових інстанції і захисту, який має їм надаватися за законом. Ці зусилля узгоджуються з Порядком денним у сфері сталого розвитку до 2030 року, який визнає "потребу у побудові миролюбних, справедливих і інклюзивних суспільств, які надають рівний доступ до правосуддя, і які базуються на повазі до прав людини". Ціль 16 і, зокрема, її цільове завдання 3 (Сприяти верховенству права на національному та міжнародному рівнях і забезпечити всім рівний доступ до правосуддя) мають безпосередній вплив на поступ у виконанні усіх інших цілей, таких як Ціль 1 з подолання бідності, Ціль 5 із забезпечення гендерної рівності, розширення прав і можливостей усіх жінок, Ціль 8 зі сприяння повній і продуктивній зайнятості та гідній праці для всіх та Ціль 10 зі скорочення нерівності.

Один з викликів, який ми намагаємося побороти, полягає у тому, що деякі маргіналізовані групи та особи, які зазнають дискримінації, можуть бути не обізнаними зі своїми правами. Люди, які живуть у віддалених місцевостях, можуть фізично не мати доступу до правосуддя, а люди з низьким рівнем доходу, навіть якщо вони повністю обізнані зі своїми правами, можуть не мати достатнього обсягу фінансових коштів для захисту своїх прав у суді. Крім того, збройний конфлікт на cході країни і пандемія COVID-19 ускладнили процес надання доступу до правосуддя деяким найбільш вразливим верствам населення – людям похилого віку, внутрішньо переміщеним особам, учасникам бойових дій, особам з інвалідністю і малозабезпеченим.

За таких обставин надання безоплатної правової допомоги є вкрай важливим для забезпечення доступу усіх людей в країні до правосуддя. Саме тому Програма розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН) в Україні домовилась про довготривалу співпрацю з Координаційним центром з надання правової допомоги Міністерства юстиції України. Результатом нашої співпраці із системою безоплатної правової допомоги (БПД), яка триває вже більше 8 років, стали численні важливі здобутки, які допомогли найбільш вразливим та незахищеним верствам населення в Україні.

ПРООН разом із системою БПД та іншими партнерами з Програми ООН із відновлення та розбудови миру проводять регулярні комплексні дослідження надання правових послуг, а також розробили декілька цифрових рішень, які спрощують доступ до правових консультацій і оптимізують операційні процедури системи. Одним з таких цифрових рішень є мобільний застосунок "Твоє право", який вже допоміг більш, ніж 7 тис. чоловіків і жінок, які постраждали від збройного конфлікту в Україні, у тому числі особам з непідконтрольних територій, дізнатися про свої права та отримати безоплатну правову допомогу. Цей застосунок було розроблено і запущено в 2018 році ПРООН в рамках Програми ООН із відновлення та розбудови миру році. У поточному році цей застосунок було оновлено.

ПРООН співпрацювала із Координаційним центром з часу його створення у 2012 році в рамках проєкту "Розширення прав і свобод бідних осіб". Цю ініціативу згодом було розширено за допомогою іншого проєкту ПРООН "Зміцнення потенціалу Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини", метою якого є посилення обізнаності у сфері прав людини. Минулого року в межах комплексу програм ПРООН з демократичного врядування було встановлено тісну співпрацю з Коордцентром в рамках проєкту "Права людини для України" і ініціативи "Цифрові рішення для покращення доступу до правосуддя в Україні".

Протягом багатьох років система БПД є надійним національним партнером ПРООН, який забезпечує доступ до правосуддя тим українцям, які не мають фізичної або/та матеріальної можливості себе захистити.

Подальше посилення співпраці

Зараз, коли пандемія COVID-19 впливає на усі сектори і сегменти нашого суспільства, ми повинні об'єднати наші зусилля і ще тісніше співпрацювати з метою надання допомоги найбільш вразливим верствам населення, а також для того, щоб жоден не залишився поза увагою або не зазнав несправедливості з боку правосуддя.

Ми в ПРООН і Координаційному центрі з надання правової допомоги дуже пишаємося підписанням нового меморандуму про взаєморозуміння з метою посилення нашої співпраці, а також наших зусиль, спрямованих на надання доступу до правосуддя усім чоловікам і жінкам в Україні. Цей новий меморандум про взаєморозуміння надасть нам можливість надавати правову допомогу найбільш вразливим та соціально незахищеним верствам населення, які потребують такої допомоги, а також тим, хто не може отримати допомогу юриста через складне фінансове становище. Разом ми ефективно і результативно посилимо спроможність системи безоплатної правової допомоги, а також надамо їй можливість посилити застосування методів позасудового врегулювання суперечок, таких як медіація.

Ми глибоко переконані, що наша співпраця буде рушієм трансформаційних змін в країні. Дослідження з дотримання прав людини, яке було нещодавно проведене ПРООН, вже виявило позитивні тенденції: відповідно до дослідження українці почали більш активно відстоювати і вимагати дотримання своїх прав. Кількість респондентів, які намагалися відстоювати свої права, збільшилася з 42% у 2016 році до 60% у 2020 році. Доступ до правової допомоги є ключовим для забезпечення доступу до правосуддя, особливо для найбідніших і найвразливіших осіб. Як наголошено у Принципах та керівних настановах ООН щодо доступу до правової допомоги у системах кримінального правосуддя, правова допомога є важливим аспектом справедливої, гуманної і ефективної системи кримінального правосуддя, яка базується на верховенстві права. Ми переконані, що меморандум про взаєморозуміння, підписаний цими двома організаціями, є ще одним важливим кроком у цьому процесі.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Зупинка транзиту російського газу через Україну: агресор втратить мільярди

ІГОР ЖДАНОВ

Як з брудною водою ледь не вилили дитину Або як зберегти вітчизняне виробництво засобів тактичної медицини

ВІТАЛІЙ ГЕРСАК

Коли добра воля держави дійде до добровольців?

РУСЛАН ГОРБЕНКО

Війна триває 10 років. Ми не маємо права про це забувати

СЕРГІЙ ТАРУТА

"Санкційний Рамштайн": як зупинити ракетний терор росіян?

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Три запитання колишній очільниці Платінум банку

ВАДИМ ЧЕРНИШ

Сталий розвиток України: вибір між "пушкою" і "маслом"

СЕРГІЙ МАГЕРА

Екоцид світового масштабу: чи відповість Кремль за злочини проти довкілля

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Гойдалки? Та це нормально, навіть закономірно для криптовалют

МИКОЛА ОРЕХОВСЬКИЙ

Закон про декриміналізацію виробництва зброї: шлях до захисту та розвитку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА