14:07 16.01.2023

Автор ОЛЕКСАНДРА БЕТЛІЙ

Сільське господарство зросло в грудні, а харчова та легка промисловість адаптувались

3 хв читати
Сільське господарство зросло в грудні, а харчова та легка промисловість адаптувались

Олександра Бетлій, провідний науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій

 

Завершився надскладний 2022 рік, коли, за оцінкою ІЕД, реальний ВВП скоротився  на 30%. В березні ВВП скоротився на 46%, а далі темпи падіння сповільнились. Так, за нашими розрахунками падіння ВВП становило у грудні 33% дпр порівняно з 36% дпр в листопаді через зростання сільського господарства та адаптацію окремих секторів до відключень електроенергії. За результатами Щомісячного опитування підприємств, яке проводить ІЕД, індекс змін обсягів виробництва залишився близьким до рівня листопада. При цьому 80% компаній звітували, що проблеми з доступом до електроенергії є найбільшою перешкодою для їх діяльності. Також 47% визначили перешкодою небезпеку для роботи підприємств внаслідок можливих ударів з боку російської армії.

В цілому, у 2022 році результати діяльності погіршились за рік в усіх секторах економіки через повномасштабну війну росії проти України, ризики якої обговорювали рік тому. Найбільших втрат зазнала металургія, яка стикнулась як з руйнуванням кількох ключових заводів, так і з низьким попитом і надскладною логістикою. Так, морські порти, які завжди були важливими для експорту продукції металургії, закриті для цієї продукції.

Водночас в грудні, за оцінкою ІЕД, сільське господарство стрімко зросло, оскільки взимку активно йшло збирання врожаю кукурудзи. Аграрні компанії продовжили збір врожаю, який відкладали в попередні місяці через фінансові проблеми, а також внаслідок браку місць для зберігання. Ймовірно, ці проблеми було пом’якшено завдяки продовженню експорту зернових кораблями через морські порти та залізницю – в грудні такий експорт прискорився. Цікаво, що збір врожаю кукурудзи триває високими темпами й в січні, тоді як за методологією Держстату в січні показники сільськогосподарського обороту рахують лише з врахуванням результатів діяльності тваринництва. Отже, чи змінить методологію Держстат для врахування таких тенденцій, поки залишається відкритим питанням.

В грудні, за оцінкою ІЕД, поліпшились результати діяльності харчової та легкої промисловості, що адаптувались до нерівномірного доступу до електроенергії завдяки застосуванню генераторів, пристроїв безперебійного живлення та зміні графіків роботи. Зокрема, опитування ІЕД показує зростання індексу змін обсягів виробництва в харчовій промисловості в грудні. Підприємства легкої промисловості протягом року почали виконувати військові замовлення зокрема як коштом державного бюджету, так і волонтерів.

Застосування генераторів для продовження діяльності як в промисловості, так і в секторах послуг призвело до вищого попиту на пальне. При цьому, оператори ринку успішно справляються з додатковим попитом, збільшивши імпорт пального на 20-30%. Наразі не справдились очікування щодо швидкого перенесення на споживачів зростання вартості виробництва, яке викликане застосуванням дорожчої електроенергії. За даними Держстату інфляція споживчих цін становила 26,6% дпр в грудні порівняно із 26,5% дпр у листопаді. Втім, ці додаткові витрати можуть вплинути на ціни у наступні місяці.

Результати щомісячного опитування підприємств, що проводить ІЕД, свідчать про поліпшення очікувань бізнесу щодо відновлення виробництва у короткостроковій перспективі. Також бізнес очікує на зростання темпів відновлення експорту, що є важливим для України. При цьому рівень невизначеності, хоча й залишається значним, на найближчу перспективу знизився, що означає, що бізнес адаптується і планує продовжувати свою роботу.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЮРІЙ ГОРБАНЬ

Працевлаштування ветеранів: чому вони відчувають проблеми та як їх можливо вирішити

ОЛЕКСАНДР ЩУР

Партнерство з МФО – доступ бізнесу до довгострокового фінансування

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Каральні органи росії "зшили" вже шосту справу: не зупинять і не залякають!

ТАРАС ЄЛЕИКО

Що таке державна програма Доступний Факторинг

ЕДУАРД МКРТЧАН

"План-Б". як уникнути блокади фермерів ЄС

НАТАЛІЯ АЛЮШИНА

Із "хати скраю" мають вирости українські "зуби дракона"

СЕРГІЙ ТАБАКОВ

Два роки трансформації: як Україна реформує сферу довкілля всупереч викликам війни

ВІКТОРІЯ ЛІТВІНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА