12:50 15.12.2017

Рекомендації Венеціанської комісії щодо мовної статті можуть бути реалізовані за прикладом латвійських шкіл

2 хв читати
Рекомендації Венеціанської комісії щодо мовної статті можуть бути реалізовані за прикладом латвійських шкіл

Рекомендації Венеціанської комісії щодо мовної статті закону "Про освіту" можуть бути реалізовані через моделі навчання в школах національних громад, які використовують у Латвії, повідомила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

"Нам необхідно знайти правильні моделі навчання для представників національних громад, щоб вони прекрасно знали і могли вживати рідну мову і так само прекрасно володіли державною мовою. Ми вважаємо, що досвід Латвії в цьому питанні дуже цінний для України. І рекомендації, які ми отримали за ст.7 від Венеціанської комісії, зокрема можуть бути реалізовані і через такі моделі, які пропонуються в Латвії", - сказала Л.Гриневич під час візиту до Латвійської Республіки, повідомила прес-служба Міносвіти.

Зокрема, як зазначається, йдеться про співвідношення в навчанні 60 на 40 у старшій школі, де 60% часу відводиться на вивчення навчальних предметів державною мовою, а 40% - рідною мовою. Така схема застосовується в українській середній школі в Ризі.

Л.Гриневич також провела зустріч із міністром освіти і науки Латвії Карліс Шадурскісом, де сторони обговорили можливості розширення співпраці в сферах середньої, професійної, вищої освіти і науки.

"У рамках наших домовленостей Україна пропонує для латвійців 30 різних стипендій як для бакалаврів і магістрів, так і для PhD, тих хто робить наукові дослідження. Також ми хотіли б поглибити наші зв'язки в програмі "Горизонт 2020" та розширити співробітництво між вишами в рамках програми Еразмус +", - запропонувала Л.Гриневич.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА