08:20 18.12.2017

Конгрес США зібрався у вівторок прийняти закон про податкову реформу

3 хв читати
Конгрес США зібрався у вівторок прийняти закон про податкову реформу

Палата представників Конгресу США планує вже у вівторок схвалити законопроект про податкову реформу і потім до кінця тижня може провести голосування по документу, який покликаний стати першою великою законодавчою перемогою адміністрації Дональда Трампа.

Законопроект, остаточно узгоджений республіканцями в п'ятницю, передбачає зниження податку на прибуток до 21% (раніше передбачалося 20%) з 35%. Для корпорацій буде введений новий режим сплати податків з зарубіжного прибутку.

Закон передбачає разові пільги для грошей, які будуть репатрійовані компаніями з зарубіжних рахунків (8% для ліквідних активів і 15,5% для готівкових коштів), проте ці ставки виявилися дещо менш щедрими, ніж у попередніх варіантах законопроекту.

Трамп заявив в суботу, що закон, який він має намір підписати до кінця року, допоможе повернути в країну $ 4 трлн, які американські компанії зберігають зараз на рахунках за кордоном.

Як вважається, бізнес зможе направити репатрійовані кошти на інвестиції в США або виплати акціонерам.

До 37% з нинішніх 39,6% знижується, згідно із законопроектом, максимальна ставка на доходи фізичних осіб. Громадяни отримають при цьому право на додаткові податкові пільги в разі, якщо вони отримують доходи від підприємницької діяльності.

Продовжуючи лінію на згортання проведеної за Барака Обами реформи охорони здоров'я, республіканці планують скасувати при цьому правило про обов'язок громадянина мати медичну страховку.

Президент США розраховує, що американська економіка  прискорить зростання внаслідок цих податкових заходів до 4,5-6%. Податкова реформа, впевнений він, надасть також підтримку середньому класу і ринку праці.

Демократи, які знаходяться в меншості в обох палатах Конгресу і не брали участі в розробці 500-сторінкового законопроекту, вважають запропоновані заходи подарунком для корпорацій, найбагатших американців і прогнозують, що результатом реформи стане зростання дефіциту бюджету США.

Результатом зниження податків стане збільшення державного боргу країни (вже становить понад $ 20 трлн) на $ 1,0-1,4 трлн протягом 10 років, свідчать різні експертні оцінки.

У той же час Мінфін США прогнозує, що зміни законодавства посилять зростання ВВП в середньому на 0,7 процентного пункту в рік у наступні 10 років. Така динаміка забезпечить додаткові податкові надходження до бюджету в $ 1,8 трлн за 10 років.

За опитуваннями, більшість американців не підтримують податкову реформу. У той же час республіканці вважають, що, зрозумівши її переваги, платники податків нададуть підтримку партії на проміжних виборах до Конгресу в майбутньому році.

Податковий пакет приймається обома палатами Конгресу в прискореному режимі, в атмосфері палких дискусій всередині самої Республіканської партії.

У грудні Палата представників і Сенат прийняли свої варіанти податкової реформи, на минулому тижні ними був узгоджений єдиний документ. У п'ятницю в нього були внесені останні правки, щоб забезпечити підтримку йому з боку всіх сенаторів-республіканців.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА