13:09 16.01.2018

На "Південмаші" очікують отримання на початку 2018 р. нового замовлення на виготовлення РН "Зеніт"

3 хв читати
На "Південмаші" очікують отримання на початку 2018 р. нового замовлення на виготовлення РН "Зеніт"

ДП "Південний машинобудівний завод ім. Макарова" (ПМЗ, Дніпро) розраховує на відновлення програми з комерційних запусків супутників за допомогою ракети-носія (РН) "Зеніт" у рамках міжнародного проекту Sea Launch і очікує отримання нового замовлення на виготовлення РН "Зеніт" уже на початку 2018 року.

"У квітні 2017 року між компанією S7 Sea Launch Limited і "Південмашем" укладено контракт на виготовлення дванадцяти одиниць РН "Зеніт", у рамках якого вже виконується замовлення на виготовлення двох виробів із терміном їх постачання у 2018 році. Очікується додаткове замовлення на три вироби в лютому 2018 року", - зазначено в повідомленні на сайті підприємства.

Як повідомлялося, консорціум Sea Launch з комерційних запусків супутників із морського космодрому в Тихому океані було створено в 1995 році. На першому етапі його акціонерами стали американська Boeing (40%), російська РКК "Енергія" (25%), українські ДКБ "Південне" та ДП "Південмаш" (разом 15%), а також англо-норвезька Кvaerner Group (20%). Після реорганізації у 2010 році 95% акцій компанії володіла Energia Overseas Limited (EOL) - "внучка" РКК "Енергія" (РФ), 3% - американської Boeing, 2% - норвезької Aker Solutions. З 1995 року по травень 2014 року за програмою Sea Launch виконано 36 пусків РН "Зеніт-3SL", зокрема 33 успішних. У серпні 2014 року Sea Launch оголосив про припинення запусків у рамках програми зі зниження витрат, щоб уникнути очікуваного дефіциту пускової програми, та про відновлення пусків у середині 2015-2016 років.

У вересні 2016 року Sea Launch SA і російська S7 Group оголосили про досягнуту домовленість щодо купівлі активів Sea Launch. Закриття угоди планувалося на 2017 рік, після отримання схвалення Директорату з контролю оборонної торгівлі (DDTC) і Комітету з іноземних інвестицій США (CFIUS).

У червні 2017 року ДП "Південмаш" повідомило про укладення у квітні 2017 року з компанією S7 Sea Launch Limited угоди на виробництво та постачання 12 ракет-носіїв серії "Зеніт" для дослідження й використання космосу з мирною метою в рамках міжнародних програм "Морський старт" і "Наземний старт". Виробництво РН "Зеніт" на потужностях "Південмашу" було призупинено в 2014 році через фінансові проблеми, що виникли в операторів проектів Sea Launch і Land Launch. РН "Зеніт-3SL" створено на основі двоступеневої РН "Зеніт-2" розробки ДП "КБ "Південне" і виробництва ДП "Південмаш", розгінний блок ДМ-SL розроблений і виробляється в РКК "Енергія" (РФ).

Згідно з озвученими SL у 2016 році даними, відновлення пускової діяльності за програмою було заплановане орієнтовно на кінець 2018 року.

З 2008 року з міркувань економічної доцільності комерційні запуски супутників за допомогою РН "Зеніт" масою до 4,5 тонни здійснюються з космодрому "Байконур" (Казахстан) у рамках програми Land Launch, а понад 4,5 тонни - з морського космодрому. За цей час із "Байконуру" було запущено чотири супутники, останній запуск здійснено в грудні 2017 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА