16:48 07.03.2018

Депутати пропонують знизити ставку ПДВ до 16%

2 хв читати
Депутати пропонують знизити ставку ПДВ до 16%

Депутати пропонують знизити основну ставку податку на додану вартість (ПДВ) із 20% до 16%, посилаючись на боротьбу з оптимізацією сплати цього податку, а також скасувати третю групу платників єдиного податку.

Відповідний законопроект (№8089) зареєстровано у Верховній Раді, повідомляється на парламентському сайті. Його ініціаторами виступили народні депутати Андрій Шинькович і Геннадій Чекіта (фракція "БПП").

"Чинна основна ставка ПДВ у розмірі 20%, навіть за умови поетапного впровадження системи електронного адміністрування ПДВ, дозволяє застосовувати різноманітні схеми ухилення від сплати ПДВ у вигляді так званих скруток та фіктивних суб'єктів господарювання, оскільки їхні послуги коштують близько 10-12%, а ставка ПДВ у 20% спонукає використовувати їхні послуги для оптимізації податкового навантаження та легалізації тіньового обігу товарів і послуг", - пояснюють автори законопроекту в пояснювальній записці до документа.

Згідно з пояснювальною запискою, у проекті закону пропонується скасувати третю групу платників "єдиного податку".

Крім того, законопроект передбачає значні зміни до переліку видів діяльності, на основі яких підприємців відносять до другої групи платників єдиного податку. Законопроект забороняє бути платником першої та другої груп суб'єктам, які займаються оптовою торгівлею і посередництвом в оптовій торгівлі.

Під таку заборону також потрапляє торгівля будь-якими підакцизними товарами, виробництво та продаж ювелірних виробів, лікарських засобів, виробів із хутра та шкіри. Згідно з пояснювальною запискою, такі обмеження дадуть змогу скоротити зловживання під час оптимізації оподаткування та легалізувати продаж товарів, ввезених без сплати податків і зборів, зокрема дорогих товарів.

Автори законопроекту також пропонують виключити можливість використовувати систему єдиного податку для тих фізосіб-підприємців, які працюють у тому самому торговому об'єкті із суб'єктами господарської діяльності, що мають ліцензію на продаж підакцизних товарів.

Крім того, документ запроваджує обов'язкове використання реєстраторів розрахункових операторів (РРО) для всіх платників єдиного податку другої групи без встановлення обліку витрат і без обов'язку наявності первинних документів на отримання товарів. При цьому всі платники першої групи єдиного податку звільняються від використання РРО.

Серед інших нововведень законопроект також містить норму щодо впровадження фінансової відповідальності за порушення деяких правил використання спрощеної системи оподаткування, обліку і звітності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА