12:22 15.03.2018

Україна сформує умови конкурсного відбору партнера з управління ГТС до квітня - Кістіон

3 хв читати
Україна сформує умови конкурсного відбору партнера з управління ГТС до квітня - Кістіон

Україна у другій половині березня сформує умови конкурсу з відбору партнера для управління газотранспортною системою (ГТС) країни, які будуть представлені на розгляд Кабінету Міністрів, повідомив віце-прем'єр Володимир Кістіон.

"Робоча група, яку уряд України уповноважив провести попередні консультації з міжнародними операторами магістральних газових систем, окреслила завдання секретаріату до кінця березня сформувати пропозиції щодо умов конкурсу", - написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

За словами В.Кістіона, в середу пройшов другий раунд інтерв'ю з потенційними партнерами, в якому взяли участь представники німецького та бельгійського газотранспортних операторів.

Віце-прем'єр нагадав, що свої пропозиції щодо співпраці прислали вже 10 компаній, а попередні консультації з ними посприяли розумінню формування умов конкурсу, враховуючи реальні потреби ринку.

Раніше глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв закликав Верховну Раду України приєднатися до визначення критеріїв відбору партнерів для управління ГТС країни, на підставі яких буде визначено переможця конкурсу. В іншому випадку існує ризик, що Верховна Рада не підтримає обрану компанію через те, що з нею з самого початку не були узгоджені критерії відбору.

Як повідомлялося, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України від 28 грудня 2017 офіційно запросило потенційних партнерів з управління ГТС країни до попередніми консультацій.

Раніше було заявлено, що, окрім Snam (Італія)/Eustream (Словаччина) і Gasunie (Нідерланди)/ GRTgaz (Франція), з якими підписані відповідні меморандуми, інтерес до управління ГТС України також виявлено "німецькою групою".

Пізніше віце-прем'єр Володимир Кістіон повідомив про наявність уже семи зацікавлених партнерів, двоє з яких представляють відомі в Європі газові консорціуми. За його словами, свій інтерес увійти до спільного управління національної ГТС висловили компанії з Бельгії, Франції, Голландії, Польщі, Словаччини, Іспанії, Італії, Румунії, Греції та Німеччини.

Кабмін сформував робгрупу з підготовки до конкурсу із залучення партнера до управління ГТС на чолі з В.Кістіоном. До групи також увійшли міністр енергетики Ігор Насалик і його заступник Ігор Прокопів, голова НР "Нафтогазу України" Клер Споттісвуд і директор департаменту компанії Олександр Лісниченко.

До складу робгрупу також включені в. о. голови правління ПАТ "Магістральні газопроводи України", заступник держсекретаря Кабміну Сергій Кушнір, держсекретар МЕРТ Олексій Перевезенцев, керівник служби віце-прем'єра України Костянтин Марьевіч, радник прем'єр-міністра Аудіцкас Адомас, радник віце-прем'єра Едуард Терпіцкій.

Крім того, за згодою, до складу групи можуть увійти в.о. голови парламентського комітету з ПЕК Олександр Домбровський, директор департаменту НКРЕКП Татьяна Рябуха, представник Єврокомісії Борхардт Клаус Дітер, представник посольства США Аня Брансон, представник Енергоспівтовариства Януш Копач, представник компанії-консультанта "Нафтогазу" Алессандро Бертоліні.

На думку глави НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва, Україна має вийти з конкретною пропозицією щодо залучення європейського партнера до управління своєю ГТС вже на початку 2018 року. Затягування із залученням міжнародного партнера спричинить за собою втрату транзиту російського газу територією країни, річний обсяг виторгу від якого становить близько $2-3 млрд. Глава НАК вважає можливим підписання договору з управління ГТС України із зарубіжними партнерами у третьому кварталі 2018 року.

Пропускна здатність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема до країн Європи - 142,5 млрд куб. м, Молдови - 3,5 млрд куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млрд

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

Занадто м'яка фіскальна політика США загрожує економіці країни та світу - МВФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА