14:56 15.03.2018

ВР призначила Смолія главою Нацбанку

2 хв читати
ВР призначила Смолія главою Нацбанку

Верховна Рада підтримала подання Президента України про призначення главою Національного банку України (НБУ) Якова Смолія, який наразі виконує обов'язки глави центробанку.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідне рішення про призначення Я.Смолія підтримали 247 народних депутатів на пленарному засіданні в четвер.

Я.Смолій дотепер обіймав посаду першого заступника глави НБУ, з 11 травня 2017 року виконував обов'язки керівника центробанку.

Новий глава НБУ 1961 року народження., Закінчив Львівський державний університет за спеціальністю "Прикладна математика". У 1991-1994 рр. працював у Тернопільському облуправлінні НБУ, після чого перейшов у банк "Аваль", де до 2005 року дослужився до заступника глави правління. Після найбільшого на той час продажу банку Raiffeisen тривалий час був директором з питань банківського бізнесу створеної екс-власниками "Авалю" "Престиж груп", у квітні 2014 року став заступником, а в жовтні 2016 року - першим заступником глави НБУ.

Я.Смолій - десятий керівник Нацбанку України за всю історію його існування з 1991 року.

Першим главою українського центробанку був Володимир Матвієнко, якого в 1992 року змінив Вадим Гетьман (убитий в 1998 році). Йому на зміну прийшов його учень Віктор Ющенко, який став згодом прем'єром і президентом країни.

Згодом тривалий час біля керма Нацбанку був перший заступник В.Ющенка Володимир Стельмах (2000-2002 рр., 2004-2010 рр.).

З кінця 2002 р. до 2004 р. НБУ офіційно очолював Сергій Тігіпко, хоча останні кілька місяців його повноваження фактично виконував Арсеній Яценюк.

У період президентства Віктора Януковича Нацбанком керували Сергій Арбузов (з кінця 2010 року по початок 2013 року) і Ігор Соркін. Після Революції гідності з 24 лютого до 19 червня 2014 року главою центробанку був нинішній перший віце-прем'єр Степан Кубів. Слідом за ним НБУ очолила Валерія Гонтарева. У квітні 2017 року вона повідомила про намір піти у відставку, проте її звільнення було схвалено Верховною Радою тільки 15 березня 2018 року.

Згідно з Конституцією, главу НБУ призначає Верховна Рада за поданням президента терміном на сім років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА