20:02 24.05.2018

Молдовський метзавод внесено до списку санкцій України, що значно вплине на експорт брухту

3 хв читати
Молдовський метзавод внесено до списку санкцій України, що значно вплине на експорт брухту

ВАТ "Молдавський металургійний завод" (ММЗ, Рибниця, непідконтрольне Молдові Придністров'я), один з основних споживачів експортованого з України брухту чорних металів, внесено до списку санкцій Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України 2 травня 2018 року, оприлюдненому на сайті президента України.

Санкції передбачають: блокування активів (тимчасове обмеження права особи користуватися і розпоряджатися належним йому майном); обмеження торгових операцій; запобігання виведення капіталів за межі України; зупинку виконання економічних і фінансових зобов'язань; заборону на здійснення держзакупівель товарів, робіт і послуг у юридичних осіб-резидентів іноземної держави державної форми власності та юридичних осіб, частка статутного капіталу яких перебуває у власності іноземної держави, а також держзакупівель у інших суб'єктів господарювання, які здійснюють продаж товарів, робіт, послуг, походженням з іноземної держави, до якої застосовано санкції згідно із законом.

Санкції вводяться терміном на три роки.

Україна поставляє до Молдови, на ММЗ близько 80% всього експортованого брухту чорних металів. Зокрема, в січні-квітні-2018 в Молдову поставлено металобрухту на $ 56,971 млн, що становить 78,42% поставок в грошовому вираженні від всього експорту брухту. У 2017 році на ММЗ поставлено брухту на $ 64,966 млн, при цьому частка поставок становила 53,56% від всього експорту металобрухту з України.

Металургійне лобі в Україні намагається всіляко обмежити вивезення металобрухту з країни, зокрема введенням і надалі підвищенням експортних мит. Зокрема, президент об'єднання "Укрметалургпром" Олександр Каленков в одному з інтерв'ю, розміщеному на корпоративному сайті, заявив, що вивезення брухту в невизнану республіку Придністров'я, де він переробляється в готову продукцію і відправляється на ті ж ринки, на яких конкурують метпідприємства України, є політичним питанням. При цьому О.Каленков підкреслював, що придністровські підприємства субсидуються "по повній програмі: і щодо газу (їх росіяни субсидують) і щодо електроенергії".

За його словами, з огляду на це, експорт брухту в Придністров'ї неприпустимим: "Якщо ми створюємо список обмеження експорту товарів з Росією, напевно, має сенс зробити це і щодо Придністров'я".

Підприємства із збору брухту постійно критикують владу за неринкові обмеження експорту брухту. Так, президент Української асоціації вторинних металів ("УАВтормет"), генеральний директор ПрАТ "Керамет" (Київ) Володимир Бублей в листі до глави держави вказував на маніпулювання оцінками ситуації щодо забезпечення металобрухтом метпідприємств, виробничими показниками та ціновою інформацією з метою лобіювання комерційних інтересів виключно на користь однієї галузі - металургії.

За його словами, обмеження експорту обумовлює несвоєчасність розрахунків за поставлений металобрухт в Україні, є причиною низьких цін на нього на внутрішньому ринку, як наслідок, знижується лому, скорочуються поставки на метпідприємства.

ММЗ, побудований в 1985 році, спеціалізується на переробці брухту чорних металів. Це одне з найбільших підприємств Придністров'я раніше забезпечувало близько 70% експорту регіону. До складу заводу входять два основні цехи - електросталеплавильний потужністю 1 млн тонн сталі і сортопрокатний потужністю 0,9 млн тонн прокату на рік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА