15:59 15.06.2018

НБУ заборонив TYME з 20 червня обслуговувати платежі

3 хв читати
НБУ заборонив TYME з 20 червня обслуговувати платежі

Національний банк України (НБУ) скасував реєстрацію міжнародної платіжної системи TYME, платіжною організацією якої є ТОВ "ФК "ОМП-2013" (Київ), повідомляється на сайті Нацбанку.

"Причиною прийняття рішення стало отримання НБУ документально підтвердженої інформації від Служби безпеки України (СБУ) про те, що міжнародна платіжна система TYME здійснює перекази коштів у співпраці із забороненою в Україні російською платіжною системою, що створює ризики виникнення загроз національній безпеці країни", - зазначено в повідомленні.

Відповідне рішення затверджене правлінням регулятора і Комітетом з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем НБУ 14 червня 2018 року.

Як зазначає НБУ, він попереджав усі платіжні системи, зокрема міжнародну платіжну систему TYME, про неприпустимість співпраці з платіжними системами, до яких Україна застосувала обмежувальні заходи (санкції), а також взаємодії з зазначеними платіжними системами через інші платіжні системи та організації, незалежно від їх юрисдикції. При цьому TYME запевняла центробанк про дотримання відповідних обмежень.

У зв'язку зі скасуванням реєстрації міжнародної платіжної системи TYME НБУ також ухвалив рішення про скасування реєстрації учасників цієї платіжної системи.

"Міжнародна платіжна система TYME повинна припинити надання послуг з переказу 20 червня 2018 року і завершити взаєморозрахунки за здійсненими переказами в платіжній системі, згідно з правилами платіжної системи, і за відповідними договорами", - зазначено в повідомленні НБУ.

Як підкреслює Нацбанк, будь-які дії, спрямовані на порушення або в обхід обмежень, встановлених законодавством, неприпустимі, і закликає учасників платіжного ринку сумлінно дотримуватися українського законодавства.

"ОМП-2013" заснована в 2009 році. У 2011 році фінкомпанію придбала російська група Qiwi, що є провідним платіжним сервісом на російському ринку. Однак перед виходом на IPO в 2013 році Qiwi вийшла з активів в Україні. Новими власниками "ОМП-2013" з рівними частками стали її екс-керівник Олександр Чижов і одна з провідних українських інвестиційних груп - "Конкорд Капітал".

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, наразі єдиним власником фінкомпанії "ОМП-2013" є кіпрська "Невен Трейдинг Лімітед", кінцевими бенефіціарами якої є громадянин Латвії Сергіас Цайковскіс і глава "Конкорд Капіталу" Ігор Мазепа.

Тим часом, як зазначав у недавньому інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" І.Мазепа, його участь в фінкомпанії "ОМП-2013" є міноритарною. Крім того, він стверджував, що частка іноземних переказів несуттєва.

За даними, представленими на сайті TYME, серед її учасників - ПриватБанк, ТАСкомбанк, банки "Альянс" і "Глобус", Крісталбанк, Юнекс Банк, банки "Схід" і "Земельний капітал", Акордбанк, ТОВ "Пост Фінанс" (всі - Київ), а також "Мані Муверс", International Financial Services, Imperial Credit, MONREM (всі - Грузія), BestPay sro, Payment Planet sro (Обидва - Чехія), TransferFast OÜ (Естонія), UPT Odeme Hizmetleri (Туреччина), VKS Money Transfer Limited (Великобританія).

Користувачами системи є понад 10 млн осіб.

Чистий прибуток "ОМП-2013" в 2017 році скоротився на 43% - до 1,748 млн грн, чистий дохід зріс на 16,64% - до 64,132 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА