15:37 19.11.2018

Міжнародна платіжна система TYME подала позов проти НБУ

2 хв читати
Міжнародна платіжна система TYME подала позов проти НБУ

Міжнародна платіжна система TYME подала позов проти Національного банку України (НБУ) про визнання незаконним рішення від 14 червня 2018 року про скасування реєстрації міжнародної платіжної системи TYME, повідомляється в прес-релізі компанії.

У позовних вимогах компанія вимагає зобов'язати суд відновити дію всіх ліцензій, які відкликав регулятор, а також реєстрацію платіжної системи та всіх її учасників.

Як зазначено в повідомленні, за твердженнями керівництва НБУ, ці рішення були ухвалені на підставі отриманих від Служби безпеки України беззаперечних доказів щодо порушення платіжною системою TYME вимог регулятора, внаслідок яких виникли ризики національній безпеці України. TYME неодноразово просила надати ці документи для ознайомлення, зокрема через адвокатські запити. В одержаних відповідях від НБУ та СБУ документів надано не було.

Компанія вважає, що "дії СБУ та дії НБУ в особі Якова Смолія не лежать у правовій площині і мають злочинний характер".

Компанія TYME була єдиною міжнародною небанківською платіжною системою в Україні та до моменту її закриття була лідером на ринку платіжних систем України за підсумками 2017 року та першого півріччя 2018 років. На початку 2018 року TYME було надано статус соціально важливої платіжної системи України разом з "Укрпоштою".

Як повідомлялося, НБУ рішенням від 14 червня скасував реєстрацію міжнародної платіжної системи TYME, платіжною організацією якої є ТОВ "ФК "ОМП-2013".

За даними регулятора, причиною ухвалення рішення стало отримання документально підтвердженої інформації від СБУ, що міжнародна платіжна система TYME здійснює перекази коштів у співпраці із забороненою в Україні російською платіжною системою, що створює ризики виникнення загроз національній безпеці країни.

З огляду на скасування реєстрації міжнародної платіжної системи TYME НБУ також прийняв рішення про скасування реєстрації учасників цієї платіжної системи.

"ОМП-2013" засновано в 2009 році. У 2011 році фінкомпанію придбала російська група Qiwi, що є провідним платіжним сервісом на російському ринку. Проте перед виходом на IPO в 2013 році Qiwi вийшла з активів в Україні. Новими власниками "ОМП-2013" стали її екс-керівник Олександр Чижов та голова однієї з провідних українських інвестиційних груп - "Конкорд Капітал" Ігор Мазепа.

За даними "Конкорд Капітал" І.Мазепа в вересні 2018 року вийшов із числа учасників ТОВ "Фінансова компанія "ОМП-2013".

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, нині єдиним власником фінкомпанії "ОМП-2013" є кіпрська "Невен Трейдінг Лімітед", кінцевим бенефіціаром якої є громадянин Латвії Сергіас Цайковскіс.

Користувачами системи були понад 10 млн людей.

Чистий прибуток "ОМП-2013" у 2017 році скоротився на 43% - до 1,748 млн грн, чистий доход зріс на 16,64% - до 64,132 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА