16:58 10.07.2018

Міненерговугілля хоче відновити спільне з російським "ТВЕЛ" будівництво заводу з виробництва ядерного палива

2 хв читати
Міненерговугілля хоче відновити спільне з російським "ТВЕЛ" будівництво заводу з виробництва ядерного палива

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України вважає за необхідне відновити спільне з російським "ТВЕЛ" будівництво заводу з виробництва ядерного палива в Україні, ззаначається в листі за підписом міністра Ігоря Насалика на адресу першого заступника гендиректора "Росатому" Кирила Комарова, текст якого є у агентство "Інтерфакс-Україна".

"З огляду на високий рівень кооперації в сфері атомної енергетики, перспективи для нарощування співпраці, а також на необхідність відновлення низки спільних проектів, зокрема, проекту зі створення в Україні виробництва ТВЕЛ, пропонуємо провести зустріч в Брюсселі з 9 до 12 липня", - зазначається в документі.

Як повідомлялося, до анексії Росією Криму Україна планувала будівництво в Кіровоградській області заводу з фабрикації ядерного палива на основі технології російської паливної компанії "ТВЕЛ". Було створено ПрАТ "Завод з виробництва ЯП", в якому українському держконцерну "Ядерне паливо" належить 50% плюс 1 акція в підприємстві, "ТВЕЛ" - 50% мінус 1 акція.

Передбачалося, що завод уже в 2015 році мав розпочати виробництво ТВЕЛів і ТВЗ, а також цирконієвих комплектувальних і комплектувальних з іржотривкової сталі, в 2020 році - до виготовлення паливних порошків і таблеток. Загальну вартість будівництва заводу було оцінено в $450 млн.

У лютому 2016 року Держінспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) не задовольнила заяву ПрАТ "Завод із виробництва ЯП" на отримання ліцензії для проведення робіт зі спорудження паливного заводу. Водночас у річному звіт "ТВЕЛ" було заявлено, що компанія готова повернутися до реалізації проекту в Україні на колишніх умовах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА