10:45 13.07.2018

Уряд продовжує шукати компроміс із МВФ

3 хв читати
Уряд продовжує шукати компроміс із МВФ

Уряд України продовжує переговори з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про ціну на природний газ для населення і розраховує на компромісний варіант, заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

"Зараз ми у переговорах. Ми шукаємо компромісні варіанти, щоб, передусім, захистити інтереси українських громадян, і України. Я сподіваюся на розуміння з нашими міжнародними партнерами", - сказав він на "Годині уряду" у Верховній Раді в п'ятницю.

В.Гройсман нагадав, що вже рік уряд веде дискусії щодо формування ціни на газ для населення. Він пояснив, що газ для промисловості зараз коштує близько 10 тис. грн, тоді як для населення уряд ввів її обмеження до 7 тис. грн.

"Йдеться про те, щоб зрівняти ціну в Україні і зробити її єдиною. Я категорично з цим не згоден. І тому рік ми ведемо серйозну дискусію з МВФ. Ми шукаємо зараз правильний підхід. Але важливо, щоб українці не постраждали від цього. І потрібні адекватні компенсатори для цього", - сказав глава уряду.

Він наголосив, що підвищення цін на газ може бути лише вимушеним кроком, щоб не допустити економічної катастрофи в разі дефолту, який може статися під час відсутності міжнародного фінансування і можливості України обслуговувати свої зовнішні борги.

"Я буду просити консультацій з лідерами фракцій з цього питання. І буду просто показувати два сценарії, три сценарії, на які ми можемо піти", - зазначив В.Гройсман.

Прем'єр зазначив, що Україна щорічно необхідно лише для обслуговування держборгу залучати близько $5 млрд.

"За наступні 5 років ми маємо повернути $33 млрд. Стратегія моя, як прем'єра, і уряду, і, я впевнений, всіх народних депутатів, полягає в тому, щоб віддати ці борги і забезпечити більш швидке економічне зростання", - заявив В.Гройсман .

За його словами, дефолт призведе до різкого зростання цін, знецінення доходів українців. "Фактично все, що ми накопичили: динаміку, яка і надалі зростатиме, це може все обнулитися, а ще не дай бог, піти у мінус", - зазначив прем'єр.

Він наголосив, що уряд і парламент не повинні допустити такого трагічного сценарію, і в разі підтримки міжнародних партнерів економічна ситуація в країні в наступному році продовжить поліпшуватися.

Як повідомлялося, з липня 2017 року Україна перебуває в складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання: Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може становити від 30% до 60%, у зв'язку з ростом цін на міжнародних ринках, тоді як прем'єр вважає таке різке підвищення невиправданим.

За словами джерела в уряді, за цей час українська сторона запропонувала МВФ вже не менше восьми варіантів зміни формули ціни на газ, які дозволили б уникнути "непідйомного для звичайних громадян" підвищення ціни, на якому наполягає Фонд.

Позиція Фонду є досить жорсткою, оскільки уряд у минулому році прийняв рішення про таке підвищення газових цін, що надало можливість Україні отримати транш кредиту МВФ, однак згодом в односторонньому порядку відмовилося від його виконання.

Директор-розпорядник Фонду Крістін Лагард 19 червня 2018 року заявила, що виконання передумови, що стосується ціни на газ, є критично важливим для завершення поточного перегляду підтримуваної МВФ програми.

За її словами, дві інших передумови - внесення правки до ухваленого нещодавно закону про Вищий антикорупційний суд (ВАКС) і дотримання граничного дефіциту держбюджету.

Верховна Рада 12 липня внесла необхідні правки до законодавства про ВАКС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА