14:49 25.07.2018

Ветований закон про тимчасову заборону експорту дров прикриває схеми незаконних вирубок

3 хв читати
Ветований закон про тимчасову заборону експорту дров прикриває схеми незаконних вирубок

Закон про внесення змін до законодавчих актів про збереження українських лісів і запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів прикриває схеми незаконних вирубок лісу, вважає віце-прем'єр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

"Зараз ви (критики вето президента та його пропозицій до закону - ІФ) накинулися на президентське вето закону №5495. Не брешіть про те, що президент наклав вето на боротьбу з контрабандою. Президент наклав вето на консервацію схем і збагачення їх вигодонабувачів. Адже його зауваження стосуються не норм закону про посилення відповідальності за вирубку - ці зміни і президент, і уряд підтримують. Так, необхідно вирішувати проблему через жорсткий облік деревини, підвищення кримінальної відповідальності за незаконні вирубки і "чорний" продаж ... І це ні в кого не викликає заперечень", - написала І.Клімпуш-Цинцадзе на своїй сторінці у Facebook у середу.

За її словами, президент чітко вказав причини свого рішення - "грубе порушення наших угод з СОТ і ЄС, яке ви таки (народні депутати, які голосували за закон - ІФ) просунули між першим і другим читанням закону без жодних консультацій і обговорень", а не як цивілізований учасник міжнародних відносин.

Віце-прем'єр зазначила, що під виглядом порятунку екології популісти намагаються піаритися на актуальній проблемі, що потребує вирішення.

На думку І.Клімпуш-Цинцадзе, українські популісти, критикуючи вето та пропозиції до законопроекту №5495, "хочуть убити двох зайців: посприяти в зароблянні брудних грошей і створити проблеми у наших відносинах з ЄС".

"Один мораторій ми вже маємо. Саме завдяки вашій "турботі" галузь пішла в тінь, а замість вирішення реальних екологічних проблем з облисінням наших лісів маємо зростання обсягів незаконних рубок до небачених розмірів!... Скажіть, хто виграв від вашого мораторію? Ліси рубають і так само вивозять за кордон, ось лише на папері вони називаються дровами. З України виїжджають дрова, а в ЄС вже потрапляють бруківкою. Величезні гроші йдуть поза бюджетом і цементують чорні схеми, які ви подаєте за праведне", - написала віце-прем'єр.

Як повідомлялося, 23 липня до парламенту з пропозиціями президента повернули законопроект (№5495) про обмеження внутрішнього споживання необробленого лісоматеріалу 25 млн куб. м на рік і тимчасову заборону експорту дров.

Згідно з інформацією на сайті Верховної Ради, 24 липня законопроект спрямований на розгляд комітету з питань промислової політики і підприємництва. А 25 липня - "надані пропозиції президента до закону".

У прес-службі Адміністрації президента України агентству "Інтерфакс-Україна" пояснили причини ветування главою держави цього закону: "Президент України повністю підтримує посилення кримінальної відповідальності за контрабанду лісу. Але не підтримує лобістські схеми, які потрапили в закон між першим і другим читанням, зокрема норми, що суперечать Угоді України і ЄС про зону вільної торгівлі".

Також в Адміністрації президента України повідомили, що П.Порошенко підпише закон після внесення парламентом відповідних змін до нього.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА