13:49 28.08.2018

Одним із чинників впливу на динаміку гривні є "чорний ринок" агробізнесу - Чурій

1 хв читати
Одним із чинників впливу на динаміку гривні є "чорний ринок" агробізнесу - Чурій

Одним з істотних чинників впливу на динаміку курсу гривні на міжбанківському валютному ринку є "чорний ринок" агробізнесу, повідомив заступник голови Національного банку України (НБУ) Олег Чурій.

"Я хотів би сказати про один чинник, який сильно впливає на готівковий ринок. Ми (відповідний попит/пропозицію - ІФ) формально називаємо населенням, але ми розуміємо, що населення там не так багато, тоді як визначальний вплив справляє так званий чорний ринок агробізнесу", - сказав він під час круглого столу, організованого "Фінансовим клубом" у Києві у вівторок.

Заступник голови пояснив, що це фермерські й агрогосподарства, які не є або частково є частиною національної економіки й повністю працюють за готівкову іноземну валюту. За оцінками учасників валютного ринку, частка цього сектора становить близько 25-30%.

"Це повністю "чорна" економіка, яка працює за готівковий долар, і ми чітко бачили її вплив у липні, коли банки з нетто покупців іноземної валюти стали нетто продавцями, це збіглося з початком сільськогосподарського сезону", - сказав він.

У середині зими, зазначив О.Чурій, коли розпочинається посівна компанія, цей тіньовий сектор починає продавати валюту, створюючи пропозицію.

"Тобто виникає таке собі сезонне коливання", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА