16:06 07.09.2018

Реструктуризація боргів ОПЗ - важливий етап підготовки до його приватизації - інвестрадник ФДМ Pericles

6 хв читати
Реструктуризація боргів ОПЗ - важливий етап підготовки до його приватизації - інвестрадник ФДМ Pericles

Ситуація з приватизацією Одеського припортового заводу (ОПЗ) є складною, проте підприємство є хорошим активом і за умови реструктуризації боргів ОПЗ може отримати хорошого інвестора, вважає Ребвар Берзінджі (Rebwar Berzinji) - президент Pericles Global Advisory, яку Фонд держмайна України відібрав на конкурсі як радника з продажу ОПЗ.

"Це складна ситуація, але, врешті-решт, актив досить цікавий. Тому в нас була досить пряма позиція: необхідно обов'язково зробити реструктуризацію боргів і потім можна проводити приватизацію", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", описуючи початкові умови входження компанії в конкурс із відбору радників.

Р.Берзінджі уточнив, що Pericles фокусується на наданні консалтингових послуг у роботі з проблемними активами та проектами, а сам він отримав досвід реструктуризації проблемних активів, раніше працюючи банкіром у нью-йоркському офісі Rothschild, а також досвід інвестицій у проблемні активи, будучи пізніше спів-керуючим distress-фонду, який керував інвестиціями на суму $650 млн.

За його словами, проект ОПЗ Pericles порадив подивитися один із міжнародних інвестиційних банків, який сам не міг брати в ньому участь, а пізніше компанію запросила і робоча група із приватизації, створена при Кабінеті Міністрів України.

Як зазначив Р.Берзінджі, конкурс із залучення та відбору радників був відкритим і прозорим, рішення ухвалювалися швидко.

"З названими вами олігархами (Дмитро Фірташ, Ігор Коломойський - ІФ) та будь-якими іншими українськими олігархами у нас немає жодних зв’язків. Я не знав, хто такий пан Фірташ до того, як зіткнувся з ОПЗ. Україна до цього була поза сферою прямих інтересів Pericles: ми не маємо взагалі жодних зв’язків ні з політичними силами, ні з фінансовими та бізнесовими структурами в цій країні", - наголосив радник.

Коментуючи сформований компанією консорціум, президент Pericles пояснив, що юридична фірма Kinstellar надаватиме консультації з українського права, а її партнер Олена Кучинська та кілька інших працівників уже брали участь у попередніх спробах приватизації ОПЗ і мають необхідний досвід.

За його словами, за такою самою логікою в консорціум було запрошено компанію SARS Сapital, тоді як завданням KPMG є допомога в due diligence, а White&Case LLP - це глобальний юридичний радник, команда якого дуже добре знає Україну, зокрема працювала з Міністерством фінансів за проектами реструктуризації суверенного боргу.

"Ми хочемо зробити здоровий баланс тих, хто вже має знання цього активу та процесу, і нової крові, щоб запропонувати нові підходи до вирішення проблеми", - зазначив Р.Берзінджі.

Відповідаючи на запитання, чому ОПЗ опинився в кризовій ситуації та спроби продати його в 2016 році виявилися невдалими, радник Фонду наголосив на низці причин: конфлікт з Росією, зокрема щодо поставок газу, погіршення ситуації на ринку мінеральних добрив, різниця між ціною газу та кінцевого продукту. "Можна сказати, що повільно розвивалася ситуація ідеального шторму, коли кілька негативних обставин зійшлися та повільно затягували ОПЗ у проблемну ситуацію", - вважає він.

На думку радника, можливо, в попередніх спробах продати ОПЗ складність цих обставин було недооцінено, а покупці не могли взяти на себе ризики, які вони не могли оцінити. "Недооцінка складності ситуації привела до того, що, можливо, було сформовано надто високу стартову ціну, а це суттєво зменшило пул покупців", - сказав президент Pericles. При цьому він додав, що важливо в ціні зберігати розумний баланс, так як дуже низька ціна також буде негативним сигналом для покупців.

"Хороша новина в тому, що уряд, як бачимо, розуміє цю проблему, наразі трохи змінив підхід і ставиться до цього проекту вже не лише як до простого процесу купівлі/продажу, а як до проекту, в якому потрібна реструктуризація. І розуміє, що це є важливою частиною підготовки", - зазначив Р.Берзінджі.

Водночас він наголосив, що на цьому етапі не може обговорювати способи реструктуризації.

"На підставі того, що ми знаємо сьогодні, ймовірно, немає іншої можливості для задоволення вимог третіх осіб як монетизувати цей актив, тобто реалізувати його за гроші. Дуже важливо, щоб зацікавлені в отриманні можливого відшкодування від компанії сторони сприяли цьому процесу, щоб вони мали конструктивний підхід у процесі монетизації цього об'єкта", - описав загальні підходи президент Pericles.

За його словами, компанія розраховує на таке конструктивне співробітництво з усіма зацікавленими сторонами, має намір вести переговори і з покупцями, і з кредиторами, проте готуватиметься і до більш негативних сценаріїв у разі потреби.

Він додав, що останнім часом ситуація на ринку міндобрив покращилася: попит і пропозиція стали більш збалансованими, підвищується ціна, мультиплікатори відповідних компаній, які торгуються, ростуть, хоча і є ризики негативного розвитку ситуації на ринках, що розвиваються.

"Люди на ринку говорять, що ОПЗ - одне з найбільш ефективних виробництв на ринку мінеральних добрив і це дуже хороший актив, особливо в довгостроковій перспективі. Просто не вистачає капітальних інвестицій, щоб повністю реалізувати його потенціал і вартість", - зазначив Р.Берзінджі. Він уточнив, що уряд планує продати ОПЗ як цілісний об'єкт.

За його словами, компанія наразі очікує рішення уряду про затвердження радника, на яке відводиться два місяці з 30 серпня, коли було підписано договір із ФДМ, після чого їй на роботу відводиться до трьох місяців.

"Очікуємо, що за цей час ми зможемо запропонувати варіанти вирішення питань, фінансові опції для уряду... Хоча варто сказати, що ми можемо брати якісь зобов'язання за термінами, якщо ці питання залежать від нас. Тому сподіваємось, що не буде політичних затримок" , - сказав президент Pericles.

Він вважає "гіпотетичною" ситуацію, коли уряд відмовиться від усіх варіантів, які йому запропонує радник.

"Якщо вони віддадуть перевагу варіанту, який ми вважатимемо найбільш складним, просто сядемо і обговорюватимемо це. Ми не вважаємо, що просто вийдемо з процесу. Нам немає сенсу пропонувати варіанти вирішення питання, які не є практичними, адже "плата за успіх" буде виплачена лише в разі успіху", - зазначив Р.Берзінджі.

Як повідомлялося, Pericles Global Advisory LLC відібрав радник із підготовки до приватизації ОПЗ наприкінці липня 2018 року за підсумками перших конкурсів із відбору радників для продажу підприємств "великої" приватизації.

"Радник зобов'язався за три місяці здійснити всі необхідні аудити, підготовку фінансової моделі підприємства, провести пошук потенційних інвесторів і головне - вирішити проблеми з токсичністю боргових зобов'язань", - прокоментував тоді в. о. голови Фонду Віталій Трубаров результати конкурсу.

ОПЗ, який перебуває у державній власності, випускає хімічну продукцію, а також займається перевалкою аміаку на морський транспорт.

Україна двічі в 2016 році виставляла 99,567% акцій ОПЗ на продаж: спочатку в липні за стартовою ціною 13,175 млрд грн, потім у грудні за зниженою ціною 5,16 млрд грн, однак обидва рази безрезультатно. Відсутність інтересу до ОПЗ, зокрема, пов'язана з його богом понад $250 млн структурам Дмитра Фірташа.

Повністю інтерв'ю з Р.Берзінджі читайте на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" www.interfax.com.ua

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА