15:36 19.11.2018

Два непрофільні відомства затягують погодження скасування 10%-ї надбавки на закуповувані за рахунок бюджету медвироби - ЄБА

2 хв читати

Держспоживслужба та Мінагропрод затягують погодження проекту постанови уряду щодо скасування 10%-ї надбавки на медичні вироби, які повністю чи частково закуповують за рахунок бюджету, що було ініційоване Міністерством економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ).

Як повідомила в прес-релізі Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА), проект цієї постанови перебуває на погодженні в Держспоживслужбі та Мінагропроді понад три місяці, тоді як інші міністерства та відомства погодили його ще в травні 2018 року.

"За останньою наявною в ЄБА інформацією, зазначений проект постанови надійшов на погодження до Держспоживслужби ще в серпні, а згодом до Мінагропроду у вересні. По суті, вже понад три місяці проект, на жаль, продовжує перебувати на останньому етапі розгляду. Ці два відомства не є безпосередньо відповідальними за контроль або регулювання ринку медичних виробів, проте їх погодження проекту постанови є обов'язковим із процедурної точки зору", - заявляє ЄБА.

В асоціації зазначили, що наявність надбавки у розмірі 10% призводить до відмови виробників від участі в закупівлях за кошти державного бюджету, оскільки надбавка не дає виробникам можливості забезпечувати покриття всіх операційних витрат, серед яких проходження процедури оцінки відповідності, сервісне обслуговування обладнання, транспортні витрати та монтаж обладнання, навчання персоналу правил безпечної експлуатації обладнання, утримання складських приміщень, підготовка кваліфікованих інженерів для монтажу і технічного обслуговування тощо.

Зазначена 10% надбавка створює негативний фінансовий тиск саме на "білі" підприємства, що офіційно платять заробітну плату та відраховують податки.

"Через це останнім часом посилилася проблема тінізації ринку медичних виробів. Ринок насичується вживаним, "контрабандним" медичним обладнанням, яке нелегально завозять в Україну і яке залишається в клініках без подальшої належної технічної підтримки та супровідного сервісу", - наголошують в ЄБА.

В асоціації нагадують, що 31 травня МЕРТ провело нараду про скасування 10% граничної постачальницько-збутової надбавки на медичні вироби. Позицію ЄБА про скасування цієї надбавки підтримали Міністерство охорони здоров'я, МЕРТ, Мінфін, АМКУ, а також профільна спільнота та Державна регуляторна служба.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА