15:46 21.12.2018

Понад 40 тис. тонн імпортованих міндобрив заблоковано на українському кордоні - ВАР

2 хв читати
Понад 40 тис. тонн імпортованих міндобрив заблоковано на українському кордоні - ВАР

Понад 40 тис. тонн мінеральних добрив, що імпортуються в Україну з кількох країн, заблоковано на українському кордоні, повідомила Всеукраїнська аграрна рада (ВАР) на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

За інформацією ВАР, зупинки імпорту розпочалися 7 грудня, кількість заблокованих добрив становить 53% їх місячного імпорту в Україну.

За словами голови ВАР Андрія Дикуна, імпорт призупинено, зокрема, з Грузії, Казахстану, Узбекистану, Білорусі, Болгарії, Туреччини, Польщі, Литви.

"Український ринок аміачної селітри на 40% складається з імпорту. Цей сезон внесення (3-4 міс. тому) ми протягнули завдяки Білорусі та Казахстану. Імпортери можуть бути змушені підвищити вартість через втрати у зв'язку з простоєм. Ми не отримали жодного документа, який підтвердив би причину зупинення імпорту", - розповів голова Спілки агрохіміків України Сергій Рубан.

Представник посольства Казахстану в Україні, присутній на прес-конференції, підтвердив затримку казахстанських міндобрив із заводів "КазАзот" і "Казфосфат". За його оцінкою, загальна кількість затриманих вагонів із добривами з Казахстану - близько 100.

С.Рубан додав, що перед забороною ввезення міндобрив із Росії потрібно було дати "бодай півроку на переорієнтацію потоків імпорту".

За інформацією заступника голови ВАР Михайла Соколова, в останню посівну було недовнесено 35% добрив, що позначиться на врожайності культур наступного сезону. За його словами, аграрні асоціації звернулися до президента та уряду з проханням вирішити проблему з блокуванням імпорту.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України від 14 березня 2018 року ухвалив рішення впровадити тимчасову заборону на ввезення російських мінеральних добрив. 26 березня міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі прийняла рішення про розширення дії антидемпінгових заходів на імпорт в Україну нітрату амонію (аміачної селітри) з РФ, підвищивши мита на імпорт мінеральних добрив із Росії до 42,96%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін пропонує ВР ратифікувати Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною

Кількість вакансій на ринку праці зросла до нового рекорду з початку війни

Голова Держенергонагляду допускає доцільність підвищення тарифів на е/е у 2024 р. з метою відновлення енергооб'єктів

Шмигаль: У квітні Україна вийшла на обсяги експорту, співставні з довоєнними місяцями

Група "Нафтогаз" у 2023 р. отримала 23,1 млрд грн чистого прибутку проти 79,1 млрд грн збитку у 2022 р.

"Укренерго" фіксує зростання споживання е/е через похолодання

Фонд енергоефективності запускає програму "ГрінДІМ" для ОСББ та ЖБК

Енергетики повернули світло майже всім споживачам Сумщини, знеструмленим після ударів РФ по енергооб'єктах у понеділок - Міненерго

"Укрнафта" й АРМА звернулися до АМКУ по дозвіл на концентрацію для управління активами групи "Татнефть"

"Аврора" стане першим орендарем М10 Lviv Industrial Park

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА