13:24 22.01.2019

В угоді про ЗВТ між Україною та Ізраїлем дотримується баланс інтересів обох країн - думка

3 хв читати
В угоді про ЗВТ між Україною та Ізраїлем дотримується баланс інтересів обох країн - думка

В угоді про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та Ізраїлем дотримується баланс торговельних інтересів обох країн, вважає партнер і керівник практики міжнародної торгівлі юридичної фірми "Ілляшев і Партнери" Олена Омельченко.

"Судячи зі структури торгівлі між нашим країнами, балансу інтересів буде дотримано. Україні цікавий Ізраїль у контексті торгівлі. У випадку з Туреччиною ситуація трохи інша: українські й турецькі товари конкурують на зовнішніх ринках, і в разі відкриття внутрішнього ринку конкуренція зросте. З турками важко домовитися: де вони зацікавлені у відкритті українського ринку – ми не готові відкривати, й навпаки. Тому, на відміну від Ізраїлю, переговори з Туреччиною тривають так довго", - сказала вона в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Імовірно, з моменту початку дії угоди Ізраїль здебільшого скасує ввізні мита на промислові товари, такі як лікарські засоби, продукцію хімічної та легкої промисловості, будівельні матеріали, побутову техніку, електронні прилади й апарати, й лише частково - на сільськогосподарські товари, пояснила експерт.

Україна, зі свого боку, також переважно лібералізує доступ до ринків промислових товарів і тільки частково - сільськогосподарських. "Слід очікувати, що Україна збереже тарифні ставки на м'ясо та субпродукти птиці, молочні продукти, овочі, зернові, жири, цукор, кондитерські вироби, вина, тютюнові вироби. Водночас угода передбачатиме перехідні періоди до повного скасування ввізних мит, часткову лібералізацію ввізних мит і визначить винятки із преференційного режиму торгівлі", - уточнила О.Омельченко.

Як наголосила експерт, ідеться про лібералізацію торгівлі товарами, проте також слід очікувати в подальшому й лібералізації торгівлі послугами між країнами. "Тобто, найімовірніше, в угоді буде положення, що сторони розпочнуть лібералізацію ринку послуг через певний період, як це зазвичай відбувається", - вважає О.Омельченко.

Після укладення угоди про ЗВТ з Ізраїлем уряд України сконцентрує зусилля на переговорах про ЗВТ із Турецькою Республікою і Республікою Сербія, а також перегляне умови чинної угоди про вільну торгівлю між Україною та Республікою Македонія. Однак для очікувань старту нових переговорних процесів поточного року немає підстав, вважає юрист.

"Туреччина не готова відкрити нам деякі сектори у сільському господарстві, які нам цікаві. А в металургії ми досить жорстко конкуруємо, тому там теж є певні питання", - уточнила вона.

Однак в "Ілляшев і Партнери" не виключають початку консультацій щодо угоди про ЗВТ з іншими країнами цього року. "Можливо, розпочнуться консультації. Перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України (Степан Кубів - ІФ) 8 листопада 2018 року під час візиту до Пекіна запропонував розпочати спільні консультації про умови створення зони вільної торгівлі Україна-Китай. Але консультації - це ще не початок переговорів, це тільки попередній етап, який дасть змогу визначити зацікавленість сторін у такій угоді", - пояснила О.Омельченко.

Як повідомлялося, 21 січня 2019 року представники урядів України та Ізраїлю підписали угоду про ЗВТ між двома країнами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА