19:26 16.05.2019

Гройсман закликав "Нафтогаз" реалізувати відділення ГТС за моделлю ownership unbundling

2 хв читати
Гройсман закликав "Нафтогаз" реалізувати відділення ГТС за моделлю ownership unbundling

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман закликав НАК "Нафтогаз України" ухвалити рішення, необхідні для завершення процесу відділення газотранспортного бізнесу за моделлю OU (ownership unbundling).

"Багато було розмов і питань, але рішень, які були б прийняті у рамках виконання завдань уряду, "Нафтогаз України" так і не схвалив. Модель анбандлінгу OU - найбільш прийнятна і єдина, яка може бути реалізована до кінця 2019 року", - наводить прес-служба Кабміну слова прем'єра під час засідання координаційної ради з питань проведення реформ у ПЕК.

За його словами, на сьогодні не існує перепон, передусім юридичного характеру, які могли б затримувати реалізацію анбандлінгу "Нафтогазу" за цією моделлю.

Гройсман зазначив, що обрана в 2016 році Кабміном модель OU враховує всі вимоги міжнародних партнерів України, не потребує внесення змін до законодавства або інших дій, які можуть затримати процес розділення НАК, що стане запорукою формування незалежного і сертифікованого за європейськими вимогами оператора української газотранспортної системи.

Як повідомлялося, виділення незалежного оператора ГТС заплановане з 1 січня 2020 року. "Нафтогаз" планує провести анбандлінг за моделлю ISO (Independent System Operator), яка забезпечує захист інтересів України в рамках арбітражу проти "Газпрому" на $12 млрд. ISO, на відміну від моделі OU (Ownership unbundling), на якій наполягає Кабінет Міністрів, не потребує приватизації ГТС України.

Для активізації процесу анбандлінгу та передачі газотранспортної системи в управління незалежному оператору Верховна Рада має ухвалити в другому читанні законопроект "Про концесію".

Навесні 2019 року НАК "Нафтогаз України", АТ "Укртрансгаз" і ПАТ "Магістральні газопроводи України" (МГУ) підписали угоду про створення спільної робочої групи з п'ятьма провідними європейськими операторами, зацікавленими в підтримці процесу анбандлінгу та подальшій участі в управлінні українською ГТС. До робочої групи входять GRTgaz S.A. (Франція), N.V. Nederlandse Gasunie (Нідерланди), Snam S.p.A. (Італія), Eustream a.s. (Словаччина) і Fluxys S.A. (Бельгія).

На цьому етапі профільні експерти європейських операторів допомагатимуть із створенням незалежного українського оператора ГТС і поданням заявки на його сертифікацію українському регулятору НКРЕКП та Секретаріату Енергетичного співтовариства, а також братимуть участь у розробці плану модернізації ГТС для забезпечення її технічної надійності та ефективності.

Пропускна спроможність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема до країн Європи - 142,5 млрд куб. м, до Молдови - 3,5 млрд куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА