14:17 31.05.2019

Київська школа економіки може піти в тінь або за кордон через новий закон про мову - президент KSE

2 хв читати
Київська школа економіки може піти в тінь або за кордон через новий закон про мову - президент KSE

Почесний президент Київської школи економіки (KSE) і перший заступник голови ради Нацбанку України Тимофій Милованов розкритикував новий закон про українську мову через запровадження ним вимоги викладати українською мовою: навчання в KSE відбувається лише англійською, і школа вимушена буде вибирати - закритися, піти в тінь чи переїхати в іншу країну.

"Ми платитимемо штрафи, відмовлятимемося від ліцензії, переїжджатимемо в іншу країну... Школа 20 років викладала незаконно. З 2016 року отримала ліцензії та почала входити в систему. Ми підемо назад у підпілля. Якість освіти важливіша", - написав він на своїй сторінці в Facebook.

Милованов наголосив, що сучасна економічна освіта у світі здійснюється англійською мовою.

"Якщо Україні не потрібні сучасні економісти, то це право України. Але перетворювати економічну освіту в Київській школі економіки на цирк ми не будемо... нікому у світі і в Україні не потрібні економісти, що навчаються українською", - заявив він.

Почесний президент школи допустив, що за умови бюджетного фінансування держава може вимагати навчання українською, проте KSE отримує гроші від донорів й обмежена в ресурсах.

Милованов також проти компромісу у вигляді запровадження кількох курсів українською. На його думку, в нинішній ситуації необхідно змінити норми закону.

Як повідомлялося, президент Петро Порошенко перед залишенням посади 15 травня цього року підписав закон "Про функціонування української мови як державної". Згідно з ним, мовою освітнього процесу буде українська, але держава сприятиме вивченню мов міжнародного спілкування, насамперед англійської. Одну або кілька дисциплін можна викладати двома або більше мовами - державною, англійською або іншими офіційними мовами Європейського Союзу. Закон, за винятком окремих його положень, набуде чинності через два місяці після опублікування.

Київську школу економіку заснували у 1996 році інститут Economic Education and Research Consortium (EERC) і благодійний фонд Євразія (Eurasia Foundation). У 2017 році магістерські програми школи отримали ліцензію від Міністерства освіти та науки України, а в 2018 році - державну акредитацію. Торік до освітніх програм KSE також додалася МВА в галузі штучного інтелекту та аналізу даних і бакалаврська програма з економіки та підприємництва спільно зі Стокгольмською школою економіки в Ризі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА