17:25 31.05.2019

Власник американської FireflyAerospace Поляков: Перешкоджання вступу України в нову еру космічних технологій абсурдні

2 хв читати
Власник американської FireflyAerospace Поляков: Перешкоджання вступу України в нову еру космічних технологій абсурдні

 Законодавчі обмеження пострадянського періоду на повноцінну роботу в Україні приватних компаній космічного сектору абсурдні, приватні компанії NewSpace визначатимуть пусковий космічний ринок у найближчому майбутньому, вважає власник і директор приватної американської Firefly Aerospace Inc. Максим Поляков.

Оцінюючи в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" потенціал космічної галузі України, а також фактори та ризики розвитку повноцінного українсько-американського співробітництва в космічній сфері в умовах нової технологічної та комерційної епохи NewSpace на ринку, Поляков сказав: "Українська космічна галузь, як і раніше, має високий потенціал. Незважаючи на те, що пройшло вже майже 30 років після розвалу Радянського Союзу, багато радянських промислових напрацювань і методів все ще мають високу ефективність".

Водночас, за його словами, збережені "практики", перешкоджають вступу України в нову еру космічних технологій.

"Українське законодавство перешкоджає появі українських компаній повного циклу з виробництва космічних пускових систем. Таким правом наділені, виключно, державні компанії. Це абсурдно в наш час. Якби таке було можливо в США, хіба з'явилися б SpaceX, Blue Origin, Virgin?" - зауважив він.

Через це Поляков уточнив, що "технічні можливості України прекрасні, а це - чудово, бо нарощування технічного потенціалу вимагає десятиліть. Щойно правове поле зміниться одним розчерком пера, розвиток (співпраці) не змусить на себе очікувати".

"По-моєму, очевидно, що космічні компанії "старої школи" в Україні наразі в стадії рецесії. Причому, треба відзначити, що вже тривалий час, і що нові приватні компанії, такі як Firefly, визначатимуть ринок у найближчому майбутньому", - зазначив власник Firefly.

Оцінюючи на прохання агентства поточну ситуацію на світовому ринку пускових послуг через кинутий SpaceX Ілона Маска (Elon Musk) виклик у частині впровадження в космічній індустрії технологічних і управлінських інновацій, а також запропонований перегляд підходів до організації космічної діяльності, Поляков підтвердив: на ринку спостерігається значне протистояння невтомній націленості компаній NewSpace знизити собівартість пускових послуг із боку "старожилів" у всьому світі.

За словами директора Firefly, частиною цього опору є також побоювання та сумніви щодо робочих систем і конструкторських рішень.

"І це серйозна проблема, адже з моменту появи ракетної техніки пройшли вже цілі десятиліття. З'явилося багато нових методів і рішень щодо конструкцій, необхідних демонстраційних характеристик. Ці нововведення дають змогу застосовувати більш ефективні й у рівній мірі надійні підходи до створення систем космічних пусків", - зазначив Поляков.

При цьому він пояснив, "для мастодонтів галузі впровадження цих рішень фактично означає розпочати все з нуля, перекресливши наявний досвід минулих років".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА