12:27 30.06.2019

НБУ оштрафував Індустріалбанк на 6,85 млн грн за ризиковий фінмоніторинг

2 хв читати
НБУ оштрафував Індустріалбанк на 6,85 млн грн за ризиковий фінмоніторинг

Нацбанк України в червні наклав штраф на АКБ "Індустріалбанк" у розмірі 6,85 млн грн за здійснення ризикової діяльності в сфері фінансового моніторингу, яка полягала в операціях з перерахування 906 млн грн трьох клієнтів банку на рахунки в інших банках за період з 31 жовтня 2017 року до 14 червня 2018 року.

"Характер і наслідки цих фінансових операцій дають підстави вважати, що вони можуть бути пов'язані, зокрема, з легалізацією кримінальних доходів, конвертацією (переведенням) безготівкових коштів у готівку", - наголошується в повідомленні регулятора на його сайті.

НБУ зазначає, що в подальшому ці кошти засобами інкасації цих банків доправлялися готівкою в підрозділи зазначених клієнтів, зокрема для видачі кредитів, хоча в офіційних джерелах є інформація, що такі відокремлені підрозділи на момент укладення договорів на послуги інкасації не існували.

Центробанк уточнює, що кошти були отримані клієнтами Індустріалбанку від інших юросіб переважно як уступка права вимоги або як розрахунки за цінні папери з позабіржових угод без дотримання принципу "поставка проти платежу" за ціною, яка до 36 разів перевищувала номінальну вартість.

Крім того, видані фізособам кредити за рахунок зазначених коштів не погашалися і не обслуговуються, додає НБУ.

Він також зазначає, що Індустріалбанк не провадить заходів, що дають можливість отримати вичерпну інформацію про вищезазначених клієнтів і суть зазначених фінансових операцій.

"До того ж щодо учасників цих операцій є ознаки фіктивності", - йдеться в повідомленні регулятора.

Індустріалбанк заснований у 1990 році. У грудні 2017 року був об'єднаний із Експрес-Банком.

Згідно з даними НБУ, на 1 січня 2019 року за розміром загальних активів (5,519 млрд грн) Індустріалбанк посідав 26-е місце серед 77 банків, що працювали в країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА