15:02 18.07.2019

Нацбанк України знизив облікову ставку до 17%

2 хв читати
Нацбанк України знизив облікову ставку до 17%

Національний банк України вирішив з липня знизити облікову ставку до 17% річних з рівня 17,5% річних, на якому він утримував її з кінця квітня.

"Національний банк продовжує цикл пом'якшення монетарної політики, оскільки бачить тенденцію уповільнення інфляції до цілі 5%", - ідеться в повідомленні центробанку в четвер.

Регулятор додає, що в цьому рішенні також враховано оновлений макроекономічний прогноз: оцінку зростання ВВП підвищено з 2,5% до 3% цього року і з 2,9% до 3,2% наступного, а також баланс ризиків.

НБУ нагадує, що в червні 2019 року споживча інфляція в річному виразі становила 9,0%, наблизившись до траєкторії квітневого прогнозу після її відхилення в попередні місяці під дією тимчасових факторів. Базова інфляція протягом другого кварталу дещо уповільнилася (до 7,4%) і була близька до прогнозу Нацбанку, зазначає регулятор.

"Жорстка монетарна політика продовжувала бути вагомим чинником, що стримував фундаментальний тиск на ціни, в тому числі через зміцнення обмінного курсу щодо валют країн - торговельних партнерів і зниження інфляційних очікувань населення, бізнесу, банків та фінансових аналітиків", - ідеться в повідомленні.

Водночас показники інфляції залишалися порівняно високими і через тиск з боку споживчого попиту та виробничих витрат, і через значні темпи зростання адміністративно регульованих цін, додає Нацбанк.

Він вважає, що інфляція в подальшому поступово уповільнюватиметься і, як і раніше, НБУ прогнозує, що вона знизиться до 6,3% на кінець цього року, на початку наступного повернеться в цільовий діапазон і досягне середньострокової цілі 5% наприкінці 2020 року.

Уповільнення інфляції і надалі визначатиме досить жорсткі монетарні умови, зазначає центробанк.

"Високі реальні процентні ставки сприятимуть інвестиційній привабливості гривневих фінансових інструментів та, відповідно, підтримці обмінного курсу гривні. Крім того, така монетарна політика обмежуватиме тиск з боку споживчого попиту", - вважає НБУ.

На його думку, поступовій дезінфляції також сприятимуть зважена фіскальна політика, уповільнення зростання заробітних плат, відносно низькі ціни на енергоресурси на світових ринках і значна пропозиція вітчизняних та іноземних продовольчих товарів.

Крім того, Національний банк оголосив про рішення відсьогодні почати оприлюднювати прогноз процентної ставки в рамках щоквартального перегляду макроекономічного прогнозу.

"Публікація прогнозу процентної ставки є частиною еволюційного процесу посилення прозорості монетарної політики для центральних банків-таргетерів інфляції. Це підвищує зрозумілість і передбачуваність монетарної політики для учасників ринку, а отже, робить її більш дієвою", - зазначив НБУ.

Регулятор наголосив: прогноз не є зобов'язанням Національного банку, тому фактична облікова ставка може відхилятися від прогнозу в разі зміни макроекономічних умов.

Як повідомлялося, НБУ 26 квітня знизив облікову ставку до 17,5% річних з 18% річних, де він утримував її з початку вересня 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА