19:56 21.08.2019

Герус прогнозує зниження цін на е/е для непобутових споживачів на 10-11%

3 хв читати
Герус прогнозує зниження цін на е/е для непобутових споживачів на 10-11%

Внесені Кабінетом Міністрів України зміни до положення про покладення спеціальних обов'язків (ПСО) дадуть змогу знизити ціни на електроенергію для непобутових споживачів на 10-11% з вересня-жовтня, прогнозує представник президента в уряді Андрій Герус.

"Відбудеться зниження тарифів для всіх непобутових споживачів на 21 коп./кВт-год., це зниження тарифу на 10-11%. Непобутові споживачі - це школи, дитячі садки, лікарні, військові частини, водоканали, кафе, перукарні, малі, середні та великі заводи. Для всіх на 21 коп. Загалом таке рішення повертає в економіку близько 18 млрд грн на рік", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Він нагадав, що вироблений механізм передбачає збільшення частки продажу виробленої ПрАТ "Укргідроенерго" електроенергії ДП "Гарантований покупець" ("ГарПо") з 20% до 35%. Частка продажу виробленої НАЕК "Енергоатом" е/е за ПСО залишилася незмінною - 90%. Водночас змінилася структура цього обсягу. Збережено зобов'язання продажу 75% "ГарПо", але ще 15% атомної енергії на покриття технологічних витрат у мережах переведено з НЕК "Укренерго" й обленерго на те саме "ГарПо".

Такі зміни дадуть змогу регулятору в особі НКРЕКП утричі знизити тариф на передання "Укренерго" (з нинішніх 31,2 коп. до 11 коп./кВт-год.), що і зумовить зниження цін для непобутових споживачів.

За оцінкою Геруса, покладені на "ГарПо" зобов'язання з викупу виробленої за "зеленим" тарифом електроенергії також буде виконано, оскільки затверджені зміни передбачають наявність достатніх коштів для таких виплат.

Ухвалені рішення зумовлять відкликання судових позовів щодо тарифів "Укренерго", а також дадуть змогу уникнути ризику подання позовів щодо невиконання законодавства про гарантовані виплати "зеленим".

"Триває робота, щоб відповідні рішення набули чинності вже з 1 вересня. Це, можливо, не ідеальне рішення, але фактично єдине, яке могло бути ухвалене й ефективне реалізоване в короткі терміни. Отже, ми отримуємо трохи часу, щоб розробити й упровадити ефективніші механізми, які можуть почати працювати наприкінці цього року", - зазначив Герус.

Він нагадав, що спецобов’язки покладено тільки на держкомпанії, запропонувавши регулятору підключити до них і приватні компанії, які, на його думку, також мають брати участь у вирішенні проблем нового ринку.

Як повідомлялося, 1 липня на виконання ухваленого у квітні 2017 року закону "Про ринок електроенергії" в Україні запущено новий оптовий ринок е/е, що передбачає перехід від роботи за моделлю єдиного покупця до конкурентного механізму, що передбачає двосторонні договори (ДД) між виробниками і великими споживачами, постачальниками, балансувальний ринок (де розраховуватимуть різницю між прогнозним і фактичним обсягом споживання та його вартість), ринок "на добу наперед" (РДН) і внутрішньодобовий ринок (ВДР, на ньому закуповують е/е на найближчі години), ринок допоміжних послуг.

У результаті запуску вартість енергоресурсу для непобутових споживачів зросла на 10-25% залежно від класу напруги. Найгостріше на зміни ціни відреагувала низка промислових підприємств (переважно феросплавники), в собівартості продукції яких витрати на електроенергію становлять значну частку. Через суди вони домоглися призупинення нового тарифу "Укренерго" на передання е/е, який в умовах нового ринку збільшився вшестеро.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА