16:27 03.09.2019

Новий законопроект про концесію залишив неврегульованою низку невирішених минулим законопроектом питань - юрист

2 хв читати
Новий законопроект про концесію залишив неврегульованою низку невирішених минулим законопроектом питань - юрист

Запропонований новою командою президента України законопроект про концесію (№1046) залишив неврегульованою низку питань, які не були вирішені підготовленим минулою каденцією законопроектом (№8125), вважає старший юрист юрфірми Evris Юлія Янюк.

"Пропуски щодо прозорості конкурсу, зокрема стосовно всіх аспектів позаконкурсної процедури шляхом прямих переговорів, повернення реєстраційного внеску і підстав для визнання конкурсу недійсним, залишаються неврегульованими. Отже, і законопроект №8125, і нещодавно зареєстрований проект №1046 потребують доопрацювання. Інакше застосування оновленого концесійного законодавства може бути неефективним на практиці", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна".

Юрист зазначила, що серед ключових нововведень законопроекту №1046 є застосування позаконкурсної процедури прямих переговорів виключно в разі укладення концесійного договору з існуючим орендарем державного майна, "певна деталізація" процедури виділення земельної ділянки, а також додаткова гарантія для концесіонерів і кредиторів шляхом конкретизації процедури заміни концесіонера в концесійному договорі.

Крім того, Янюк відзначила ще низку відмінностей нового законопроекту (№1046) від попереднього (№8125).

Новий законопроект, зокрема, пропонує збільшити нижній поріг мінімального терміну дії концесійного договору з трьох до п'яти років (десять років для сфери будівництва автомобільних доріг), зменшити максимально можливий розмір реєстраційного внеску для участі в концесійному конкурсі з 500 до 100 мінімальних заробітних плат.

Крім того, новий законопроект пропонує в обов'язковому, "не дискреційному порядку" залучати зовнішніх радників для підготовки проекту концесії у разі, якщо вартість її об'єкта перевищує 250 млн грн.

Законопроект №1046 також конкретизує механізм участі нерезидента в концесії. Так, передбачається, що в разі успішного проходження конкурсу нерезидент зобов'язаний створити юридичну особу в Україні, яка буде резидентом і стороною концесійного договору.

Як повідомлялося, законопроект №1046 про концесію зареєстровано у Верховній Раді серед 37 першочергових законопроектів. Новий прем'єр-міністр Олексій Гончарук закликав парламент у найближчі три-чотири місяці затвердити всі системні структурні законопроекти, а наступного року працювати над їх імплементацією, щоб прискорити зростання економіки України із 2-3% до щонайменше 5-7%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА