10:34 26.11.2019

Міжнародні кредитори ULF і "Авангард" ініціюють зустріч із прем'єром України

3 хв читати
Міжнародні кредитори ULF і "Авангард" ініціюють зустріч із прем'єром України

Група міжнародних кредиторів агрохолдингів "Укрлендфармінг" (група ULF) і "Авангард", що належать Олегу Бахматюку, запропонувала прем'єр-міністру України Олексію Гончаруку, міністрам фінансів і економіки Оксані Маркаровій і Тимофію Милованову обговорити можливість настання негативних наслідків для сукупних боргових вимог до агрохолдингів у зв'язку з новим розвитком правової ситуації навколо Бахматюка та ULF.

"Оскільки обсяг таких боргових вимог є значним, а також з огляду на той факт, що відповідні міжнародні кредитори представляють важливих для України зарубіжних інвесторів, ми будемо дуже вдячні найближчим часом отримати вашу оцінку ситуації, в якій опинилася група ULF", - ідеться в листі кредиторів, копія якого є в розпорядженні агентства "Інтерфакс-Україна".

Згідно з документом, його направлено від імені Gramercy Funds Management LLC, Експортно-імпортного банку США, Pala Assets Limited і Експортно-кредитного агентства Королівства Данія EKF, а також від імені членів координаційного комітету, що представляє інтереси незалежних міжнародних кредиторів ULF і "Авангарду". Міжнародну групу кредиторів представляє компанія Rothschild & Co, представники якої готові прибути до Києва для обговорення цього питання.

У листі уточнюється, що загальна сума тіла боргових зобов'язань групи ULF становить близько $1,65 млрд і складається з близько $1,25 млрд боргових зобов'язань перед міжнародними кредиторами та близько $400 млн - перед українськими банками (зокрема державними Укрексімбанком, Ощадбанком). У свою чергу борг перед міжнародними кредиторами складається з близько $775 млн у вигляді єврооблігацій і $475 млн у вигляді кредитної заборгованості перед європейськими й американськими банками (та їхніми відповідними страховиками кредитного ризику). Згідно з документом, сукупні основні боргові зобов'язання групи ULF перед членами коордкомітету становлять близько $370 млн.

"Як вам, напевно, відомо, значна частина фінансових зобов'язань групи ULF перебуває в стані дефолту, починаючи з 2017 року. Рішення для цієї ситуації поки що не знайдено, незважаючи на неодноразові спроби узгодження реструктуризації з групою ULF і її кінцевим бенефіціарним власником Олегом Бахматюком", - нагадують кредитори.

Як повідомлялося, МВС України минулого тижня за заявою Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) оголосило в розшук Бахматюка у справі про видачу Нацбанком восени 2014 року стабілізаційного кредиту на 1,2 млрд грн (близько $50 млн за поточним курсом) VAB Банку, власником якого на той час був Бахматюк. Раніше детективи НАБУ повідомили про підозру у цій справі екс-першому заступнику глави НБУ Олександру Писаруку, члену Ради НБУ Миколі Каленському та главі банківського нагляду Аллі Шульзі, а також рідній сестрі Бахматюка (заочно) і ще чотирьом особам, пов'язаним із банком та компаніями ULF. Наразі цих осіб відпустили під заставу.

Нацбанк стверджує, що борг неплатоспроможних VAB Банку і банку "Фінансова ініціатива", що належали Бахматюку, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб становить 11 млрд грн, НБУ - 10,6 млрд грн. Зокрема, борг перед центробанком забезпечений особистим поручительством бізнесмена на 8,6 млрд грн і майновими поручительствами його компаній.

Бахматюк заявив агентству "Інтерфакс-Україна", що відкидає всі обвинувачення і пропонує Фонду гарантування вкладів поетапно погасити 8 млрд грн заборгованості: 500 млн грн гарантійного внеску і по 1 млрд грн щорічно. На його думку, ця справа сфабрикована, і її метою, зокрема, є зірвати досягнення домовленостей із кредиторами. Бізнесмен звернувся до президента Володимира Зеленського з проханням втрутитися в ситуацію.

"Укрлендфармінг" є найбільшим агрохолдингом у Євразії. Вирощує зернові, виробляє яйця і яєчні продукти, вирощує велику рогату худобу, здійснює дистрибуцію техніки, добрив і насіння.

До структури холдингу входять 16 елеваторів, 216 горизонтальних зерносховищ, п'ять насіннєвих заводів, 19 птахофабрик, 10 ферм із вирощування курей-несучок, три репродуктори, три селекційні господарства, шість комбікормових заводів, завод із виробництва яєчних продуктів "Імперово Фудз", три склади тривалого зберігання яєць, шість цукрових заводів, 19 м'ясокомбінатів і два заводи з виробництва шкіри.

More

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА