20:02 03.10.2023

Кредитори "Ельдорадо" вимагають санації в рамках процедури банкрутства

4 хв читати
Кредитори "Ельдорадо" вимагають санації в рамках процедури банкрутства

Представники кредиторів ритейлера побутової техніки та електроніки Eldorado.ua (ТОВ "Дієса"), які охоплюють дистриб'юторів і світові бренди з виробництва електроніки та побутової техніки, висловили незгоду з досудовою санацією та вимагають санації в рамках процедури банкрутства.

"Ми проти досудової санації, яку передбачає боржник і "свої" кредитори, які знали про цей план. Ми оцінюємо такий план дій щодо повернення боргів потенційного банкрута як такий, що не відповідає вимогам законодавства, є несправедливим і дискримінаційним для основної частини кредиторів ТОВ "Дієса" - реальних постачальників товарів, робіт, послуг, та вимагаємо вжиття заходів із відновлення платоспроможності боржника винятково в межах процедури банкрутства ТОВ "Дієса" як такого, що відбувається із залученням зовнішнього арбітражного керуючого та під судовим наглядом", - ідеться в заяві, текст якої має "Інтерфакс-Україна".

Серед підписантів - ТОВ "ЮК Дистрибьюшн", ТОВ "Комел", ТОВ "Маккон", ТОВ "Техніка для бізнесу", ТОВ "Делонгі Україна".

Як раніше повідомляли у пресслужбі Ario Law Firm, на загальному засіданні 22 вересня кредитори ТОВ "Дієса" схвалили 67% вимог за планом санації боргу на понад 1 млрд грн.

У заяві кредиторів, які не згодні з запропонованим планом санації, наголошено, що приводом для застосування такого варіанту боржник оголосив значні збитки, яких він зазнав унаслідок агресії з боку РФ, без надання прямих і неспростовних доказів прямого причинно-наслідкового зв'язку збитків із настанням неплатоспроможності, так само як і не надав належних і допустимих доказів підтвердження збитків.

"Слід зазначити, що тією чи іншою мірою кожен із кредиторів зазнав прямих збитків від агресії РФ, але жоден із них не використав це як привід для перекладання відповідальності з винуватця збитків на своїх кредиторів", - зазначено в заяві.

Кредитори наголошують на низці порушень: порушення строків скликання, відсутність процедури виборів кредиторами керівних органів зборів (голови та секретаря зборів, лічильної комісії тощо). "Фактично нас поставили перед фактом, відвівши роль статистів, які мали узаконити дискримінаційні рішення зборів кредиторів ТОВ "Дієса". Отже, план досудової санації ухвалений із порушенням процедури та не відповідає інтересам реальних кредиторів", - ідеться в заяві.

Наголошується на нездійсненності ухваленого плану досудової санації, а отже, на мізерній імовірності погашення боргів.

"План передбачає погашення заборгованості перед кредиторами після відновлення господарської діяльності ТОВ "Дієса". Припускаємо, що в боржника немає операційного ресурсу для відновлення господарської діяльності, а отже, план досудової санації не є справедливим для всіх без винятку кредиторів і має ознаки недобросовісної конкуренції", - ідеться в заяві.

Кредитори вбачають у затвердженому плані санації спробу залучення їхніх грошей на реструктуризацію боргу ТОВ "Дієса", коли "всім кредиторам пропонують профінансувати погашення боргу в інтересах боржника, але не всі отримають від боржника свої борги".

Зазначається, що план санації не передбачає його фінансування власником боржника та участі в плані санації. На їхню думку, такий підхід не корелюється з європейськими цінностями справедливості й доброчесності та провокує висновки про те, що активи кредиторів є інструментом привласнення грошей, виділених на реструктуризацію боргу.

"Фінансування плану санації відбувається без нашої волі, рішення зборів кредиторів сумнівне з погляду легітимності, а отже, має бути переглянуте. Пропонуємо відмовитися від рішення досудової санації, в межах якого боржник отримує контроль кредиторів за рішеннями в рамках операційної роботи з реструктуризації боргу. А в кредиторів такого контролю немає. І повернутися до плану санації в рамках процедури банкрутства ТОВ "Дієса" як запоруки справедливості та прозорості проходження цієї процедури", - наголошується в заяві.

"Інтерфакс-Україна" запитав коментар у Ario Law Firm, на момент підготовки матеріалу його ще не отримано.

Судове засідання з розгляду плану санації призначено на 4 жовтня на 12:15 у приміщенні Господарського суду в Києві (вул. Богдана Хмельницького, 44б, зала № 12).

Перший магазин "Ельдорадо" в Україні відкрився 1999 року в Києві. Станом на серпень 2023 року в мережі Eldorado.ua було 70 магазинів у 49 містах.

ТОВ "Дієса" створене 2009 року, статутний капітал - 70 тис. грн. Згідно з Єдиним держреєстром юридичних осіб та фізосіб-підприємців, власником є ТОВ "Потнеф Ентерпрайзіс Лімітед" (100%), а кінцевим бенефіціаром зазначено Кристалла Александроу Папа (Кіпр).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

НАТО виступило із заявою, засудивши гібридну діяльність РФ і запевнивши, що це не завадить і далі підтримувати Україну

Саміт миру стане першим реальним шансом розпочати відновлення справедливого миру

Ворожий комплекс спостереження "Муром-М" вразили ударні БПЛА в селищі Бєлгородської області

Окупанти за добу завдали два ракетних і 58 авіаударів по Україні, обстріляли понад 120 населених пунктів

Українська авіація завдала за добу ударів по 9 місцях скупчення окупантів

На фронті за добу було 106 бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 31 атаку окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА