16:52 26.11.2019

"Укртранснафта" розпочала транспортування лівійської нафти на Кременчуцький НПЗ

2 хв читати
"Укртранснафта" розпочала транспортування лівійської нафти на Кременчуцький НПЗ

АТ "Укртранснафта" у вівторок, після перевірки якісних показників, розпочала прийом лівійської нафти сорту El Sharara у нетранспортну систему країни для її подальшого транспортування на Кременчуцький НПЗ ("Укртатнафта").

Відповідно до прес-релізу компанії, лівійська нафта транспортуватиметься маршрутом "Одеса-Кременчук". Її паспортні характеристики - 0,07% сірки, 814 кг/м куб. - густота при 15 градусах за Цельсієм.

За даними адміністрації Одеського морпорту, 9 листопада танкером до Одеси прибуло 81,2 тис. тонн лівійської нафти із гавані Ез-Завія.

"У такий спосіб, крім перекачування нафти з українських родовищ, "Укртранснафта" матиме досвід транспортування вже чотирьох сортів імпортної нафти: Urals, Azeri Light, Bakken і El Sharara", - зазначають у компанії.

Як повідомлялося, на початку жовтня "Укртранснафта" підписала контракт із "Укртатнафтою" на транспортування до 1,2 млн тонн/рік нафти з умовою ship-or-pay. Протягом трьох років - із 1 жовтня 2019 року до 30 вересня 2022 року - замовник послуг гарантував постачання нафти обсягом щонайменше 1,2 млн тонн у річному вимірі та щонайменше 300 тис. тонн із 1 жовтня 2022 року до 31 грудня 2022 року.

Якщо фактичні обсяги прокачування сировини на Кременчуцький НПЗ будуть нижчими за гарантовані, замовник в особі "Укртатнафти" оплатить вартість транспортування недопоставлених обсягів відповідно до встановленого тарифу.

У компаніях зазначили, що гарантований обсяг транспортування нафти, який зобов'язується поставити замовник послуг, дає змогу знизити приріст тарифу на прокачування сировини на Кременчуцький НПЗ порівняно з його проектним розміром, який раніше базувався на фактичних обсягах прокачування.

"Укртранснафта", 100% акцій якої перебувають в управлінні НАК "Нафтогаз України", є оператором нафтотранспортної системи країни. Система магістральних нафтопроводів "Укртранснафти" діаметром від 159 мм до 1220 мм загальною протяжністю 4,767 тис. км проходить територією 19 областей країни, має щорічну пропускну спроможність на вході 114 млн тонн, на виході - 56,3 млн тонн.

"Укртатнафта" експлуатує Кременчуцький НПЗ. Проектна потужність заводу з переробки сировини - 18,6 млн тонн на рік, номінальна - приблизно 7,3 млн тонн на рік. НАК "Нафтогаз України" належить 43,05% акцій "Укртатнафти", ще по 28% контролюють структури екс-власників ПриватБанку та бізнесмена Олександра Ярославського.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА