17:33 06.12.2019

Рада НБУ перевищила свої повноваження при оцінці діяльності правління Нацбанку

2 хв читати
Рада НБУ перевищила свої повноваження при оцінці діяльності правління Нацбанку

Рішення Ради Національного банку України (НБУ) про визнання діяльності правління НБУ в частині формування та реалізації валютно-курсової політики в 2019 році неефективною виходить за рамки повноважень ради, йдеться у повідомленні НБУ.

 

"Це рішення Ради НБУ від 5 грудня 2019 року виходить за рамки повноважень Ради НБУ та не впливає на проведення грошово-кредитної політики НБУ", - уточнює прес-служба Нацбанку в своїй відповіді на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

Згідно з повідомленням, монетарна політика НБУ, по-перше, спрямована на виконання визначених законодавством цілей, зокрема на забезпечення цінової стабільності. Для досягнення цих цілей управління операційною діяльністю, зокрема реалізацію грошово-кредитної та валютно-курсової політики, здійснює правління НБУ. При цьому воно діє згідно з Основними принципами грошово-кредитної політики (ГКП), які схвалила Рада НБУ. Забезпечення низької та стабільної інфляції відбувається за допомогою реалізації режиму таргетування інфляції та режиму плаваючого обмінного курсу, відповідно до чинного законодавства та згідно з Основними принципами ГКП.

По-друге, уточнюється у відповіді центробанку, ухваливши рішення "визнати діяльність правління НБУ в частині формування та реалізації валютно-курсової політики в 2019 році неефективною та такою, яка не відповідає викликам сучасного розвитку України", Рада НБУ вийшла за рамки своїх повноважень, встановлених ст. 100 Конституції України та ст. 9 Закону України "Про Національний банк України". Відповідна стаття Конституції України визначає повноваження ради розробляти Основні принципи ГКП і здійснювати контроль за її проведенням.

Перелік повноважень Ради НБУ визначено у ст. 9 Закону України "Про Національний банк України", і він є вичерпним. Серед повноважень є передбачений, і Конституцією зокрема, контроль за проведенням грошово-кредитної політики, а відповідно, і оцінка діяльності правління щодо виконання Основних принципів ГКП, які затвердила рада. При цьому не передбачено жодних інших повноважень ради щодо здійснення оцінки діяльності правління Нацбанку в будь-який інший сфері, зокрема в частині формування та реалізації валютно-курсової політики та її відповідності викликам сучасного розвитку України, наголошується у повідомленні.

У відповіді регулятора зазначається, що жодних правових наслідків для персонального складу правління НБУ це рішення ради не має. "Правління Національного банку продовжує працювати у повному складі для реалізації покладених на Національний банк функцій - забезпечення цінової та фінансової стабільності з метою сприяння економічному зростанню", - йдеться в ній.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА