07:20 13.05.2020

З огляду на стан ринку, у нас дуже хороша цінова ситуація з електроенергією - Шмигаль

2 хв читати
З огляду на стан ринку, у нас дуже хороша цінова ситуація з електроенергією - Шмигаль

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль позитивно оцінює цінову ситуацію на ринку електроенергії.

"З огляду на стан ринку, у нас дуже хороша цінова ситуація з електроенергією", - сказав він на засіданні комітету ВР з питань енергетики та ЖКГ у вівторок увечері.

При цьому він зазначив, що споживачам необхідно звикати до того, що ціна електроенергії формується на ринку.

"Ціна коливається для непобутових споживачів, але у нас відкритий ринок. І якщо ми йдемо в ENTSO-E, то повинні навчитися працювати в умовах вільного ринку", - підкреслив він.

Водночас, за його словами, Бурштинський енергоострів є "якраз тим острівцем енергосистеми", який вже працює в об'єднаній енергосистемі Європи.

За даними, озвученими Шмигалем, експорт електроенергії з БуОс у березні склав 11,221 млн кВт-год, у квітні - 9,190 млн кВт-год.

"Ціна електроенергії в БуОс несуттєво вища для промислових споживачів (ніж у Об'єднаній енергосистемі України - ЕР), але нижча, ніж в Європі, і експорт це доводить. Вона одна з найдешевших серед всіх країн Європи, дешевше, ніж в Росії і Білорусі", - зазначив прем'єр, порадивши заради уникнення маніпуляцій користуватися даними Євростату на сайті ДП "Оператор ринку".

Як повідомлялося, Шмигаль на засіданні енергокомітету ВР також наголосив на необхідності скасування цінових обмежень на організованих сегментах ринку електричної енергії.

"Необхідно продовжити реформу, надати (для ВДЕ - ІФ) законодавчо можливість виходити на ринок двосторонніх договорів, необхідно збалансувати ринок, і забрати ті price caps, які заважають сьогодні і роблять збитковими окремі підприємства галузі", - сказав глава уряду.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА