13:09 17.06.2020

Реформування "Укроборонпрому" не слід пов'язувати зі створенням нового міністерства - Найєм

3 хв читати
Реформування "Укроборонпрому" не слід пов'язувати зі створенням нового міністерства - Найєм

Реформа "Укроборонпрому" не має бути прив'язана до створення Міністерства військово-промислової політики, вважає заступник директора концерну з питань взаємодії з органами державної влади Мустафа Найєм.

"Нам дійсно потрібен єдиний центр формування та реалізації державної політики у сфері ОПК, який координував би взаємодію між усіма суб'єктами галузі. Існування такого центрального органу виконавчої влади передбачено законом "Про національну безпеку України", який набув чинності ще в 2018 році. Теоретично, це могло б бути будь-яке міністерство, служба, агентство або навіть інспекція. Наразі уряд уповноважив на такі функції Міністерство економіки, де спеціально для цього сектору створено позицію профільного заступника міністра. Таким чином, формально в країні вже є держорган, відповідальний за цю сферу", - наголосив Найєм у своїй заяві, оприлюдненій прес-службою "Укроборонпрому".

Водночас, зазначив він, наразі на одного заступника міністра покладена функція формування, реалізації та координації сектору, в який включені 16 державних замовників, зокрема кілька міністерств, 116 підприємств "Укроборонпрому", Державне космічне агентство, Державна служба експортного контролю та понад півтори сотні приватних компаній.

"Тому так, країні потрібен такий держорган. Але грати на полі і самостійно управляти господарською діяльністю держпідприємств він не має права. Володіти - може. Наприклад, корпоративними правами. Може та зобов'язаний вимагати високих показників, але не може вказувати, як будувати та реалізувати свою діяльність", - наполягає Найєм.

"Впровадження цих правил і є тим, що ми називаємо словом, яке вже приїлося, корпоратизація. Коли власник, в цьому разі держава, розпоряджається своїми активами та правами не безпосередньо, а через систему корпоративного управління, що складається з колегіальних органів, куди власник делегує своїх представників. Що важливо, необхідність впровадження такої системи управління не залежить від того, коли та як буде створено нове міністерство, як воно називатиметься, який у нього буде штат, бюджет і хто його очолить", - упевнений він.

Впровадження корпоративних стандартів управління є базовою потребою для реформування галузі, до якої "Укроборонпром" уже готовий, наголосив Найєм.

"Готовий і уряд, який доопрацьовує необхідні законопроекти і вніс у проект своєї програми пункт про перехід до корпоративної моделі управління в ОПК. На жаль, ініціатори створення нового міністерства ставлять перехід до моделі корпоративного управління в пряму залежність від появи нового держоргану. Це недозволенне затягування реформи ключового сектору економіки", - заявив він.

Створення нового державного органу, включно з розробкою нового положення, набором штату, внесенням змін до бюджету, вибором і призначенням керівництва, займе в найкращих умовах півроку, зазначив Найєм, і ще півроку - розробка внутрішніх процедур, налагодження міжвідомчих контактів, зв'язків із замовниками і виконавцями, парламентом, РНБО і міжнародними організаціями.

"Разом - рік. Ще один рік очікування військово-промислового комплексу воюючої країни, доки держава дозволить йому вийти з кам'яного століття", - наголосив він.

Корпоратизація та стандарти Організації економічного співробітництва і розвитку - адже це не примха нових реформаторів, не вимога західних спецслужб і не "воля Сороса". Це безпосередньо випливає з цілої низки нормативних документів, виданих Кабінетом Міністрів України і президентом, які прямо зобов'язують нас йти цим шляхом", - зробив висновок Найєм.

Як повідомлялося, Офіс президента та Рада національної безпеки і оборони ініціюють створення профільного міністерства, яке відповідатиме за формування та забезпечення реалізації державної військово-промислової політики, і запровадження посади віце-прем'єр-міністра - міністра розвитку стратегічних технологій та інновацій, у віданні якого перебуватимуть питання реформування оборонно-промислового комплексу та розвитку космічної галузі.

Після створення міністерства та посади віце-прем'єра заплановано другий етап реформування, у рамках якого вирішуватимуться питання організаційно-правової форми роботи підприємств, що входять до складу держконцерну "Укроборонпром".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА